Linkuri accesibilitate

CIS: modificare de optică la Moscova?


Apelul des la Curtea Constituţională: simptom de normalitate?

Adevarul continua sa adune reactii si amanunte dupa intrevederea presedintelui rus Dimitri Medvedev cu viitorul candidat al Aliantei pentru Integrare Europeana la alegerile prezidentiale, Marian Lupu. Articolul citeaza doi analisti politici moldoveni, pe Radu Vrabie de la Asociatia pentru Politica Externa, si pe Vlad Lupan, expert independent, amandoi preluati via Imedia. E selectata opinia lui Radu Vrabie ca Rusia si-a schimbat strategia fata de statele CSI: nu mai mizeaza pe un singur actor politic, pe care sa-l sustina pana la sfarsit. In situatia de acum a Moldovei, modificarea de optica de la Moscova ar putea fi o sansa de ridicare a calitatii relatiei Chisinaului cu Rusia. Vlad Lupan considera ca Medvedev a vrut doar sa se convinga pe viu de intentiile reale ale lui Vladimir Lupu, sa se asigure deci ca acesta merita increderea si sustinerea pe viitor a Moscovei.

Si in Adevarul, si in Cotidianul este pomenita intentia Aliantei pentru Integrare Europeana de a nominaliza si un al doilea candidat la postul de sef al statului. Doar decorativ insa, intrucat alesul puterii ramane Marian Lupu.

Evenimentul zilei se ocupa intr-o stire de comunisti, care in aceasta perioada ar fi declansat deja strangerea de fonduri pentru anticipate. Potrivit unor consilieri municipali independenti din orasul Balti, Partidul Comunistilor ar urma sa foloseasca scheme frauduloase, respectiv un contract de publicitate stradala ca paravan pentru a aduce bani in conturile partidului.

Un comentariu din Cotidianul, semnat de Vlad Nistor, se opreste consultarea asidua, in ultima vreme, a Curtii Constitutionale asupra a tot felul de chestiuni procedurale cu consecinte politice imediate. Cel mai recent, Curtea a avut de judecat contestatia depusa de Partidul Democrat Liberal la motiunea de cenzura aprobata astazi in Parlamentul Romaniei. Ne-am afla de fapt in fata unui simptom de normalitate, crede comentatorul: in anii 90, institutii noi precum Avocatul Poporului sau Curtea Constitutionala nu erau tocmai bine intelese de romani. Astazi, ele au capatat greutate si credibilitate, iar faptul ca sunt consultate prea des s-ar datora rezultatului prea echilibrat de la ultimele alegeri parlamentare. In noiembrie 2008, PDL si PSD s-au situat aproape la egalitate.
XS
SM
MD
LG