Linkuri accesibilitate

Progrese la negocierile pentru un acord post START


Secretarul de stat Hillary Clinton şi ministrul de externe rus Sergei Lavrov
Secretarul de stat Hillary Clinton şi ministrul de externe rus Sergei Lavrov

În cursul vizitei la Moscova a lui Hillary Clinton n-au fost însă înlăturate divergenţele de opinie în privinţa dosarului nuclear iranian

Astăzi la Moscova, secretarul de stat american Hillary Clinton s-a declarat mulţumită de efectele de până acum ale aşa-numitei “relansări” a relaţiilor ruso-americane. Corespondentul Europei Libere la Moscova Gregory Feifer ne-a spus că atmosfera la conferinţa de presă a doamnei Clinton şi a ministrului rus de externe Serghei Lavrov a fost “pronunţat pozitivă”.

“Suntem cât se poate de angajaţi în această relaţie”, a spus doamna Clinton, adăugînd că treptat, muncind împreună, Statele Unite şi Rusia “pot transforma o relaţie marcată pe vremuri de ameninţarea distrugerii reciproce într-una bazată pe respect reciproc”.

Relaţiile americano-ruse s-au tensionat mult anul trecut, pe fondul războiului ruso-georgian. Noua administraţie americană, a preşedintelui Barack Obama, a semnalat că doreşte un dialog mai profund cu Moscova, printr-o relansare sau “resetare”, cum s-a exprimat noul preşedinte american.

După discuţiile avute astăzi cu Hillary Clinton, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a lăudat recenta decizie a Casei Albe de a modifica planul apărării antirachetă din Europa. Lavrov a spus că schimbarea de strategie a Statelor Unite în privinţa scutului antirachetă are cel puţin o valoare psihologică importantă.

Rusia a criticat vehment planul anterior, al administraţiei Bush, de a amplasa o bază de rachete în Polonia şi un radar în Cehia. Kremlinul s-a plâns că instalaţiile respective şi scutul din care urmau să facă parte ar fi contrare intereselor de securitate ale Rusiei. În ciuda tonului mult mai calm de astăzi, Serghei Lavrov a adăugat însă că Moscova mai trebuie să “studieze” noul proiect american.

Dacă în privinţa apărării antirachetă dialogul americano-rus pare să fi înregistrat astăzi progrese, în privinţa Iranului opiniile rămân diferite. Washingtonul ar vrea ca Rusia să sprijine o poziţie internaţională şi mai dură faţă de Iran, pe care Occidentul îl bănuieşte că vrea să construiască arma atomică. Rusia se opune de multă vreme acestor presiuni asupra Teheranului şi, ca membru permanent în Consiliul de Securitate, poate bloca prin veto orice eventuale noi sancţiuni ONU. Mai mult, Rusia are şi interese economice în această dispută, întrucât construieşte în Iran o centrală nucleară care ar urma să fie dată în folosinţă spre sfârşitul acestui an.

Astăzi la Moscova, Hillary Clinton şi Serghei Lavrov au lăudat progresele întregistrate într-o altă chestiune importantă, anume negocierea unui nou tratat privind armele nucleare. Statele Unite şi Rusia şi-au declarat din nou intenţia de a-l semna chiar anul acesta, înainte de expirarea vechiului acord din 1991, numit START.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG