Linkuri accesibilitate

Un Mercedes pentru “Termocom”


Rău platnici, Mercedes-uri și sechestre.

După intrarea în vigoare a noului cod contravenţional, burduşit cu amenzi şi pedepse de tot felul, era de aşteptat ca viaţa consumatorilor rău-platnici să se complice. Şi iată avem deja primele consecinţe răsunătoare ale schimbării. Deunăzi, în premieră, SA “Termocom” a sechestrat, în prezenţa executorilor judecătoreşti, maşina unui cetăţean din capitală care nu plătea nimic de la o vreme pentru gigacaloriile vitale. Rău-platnicul, care trebuia să achite o datorie de 16 mii de lei plus cheltuielile de judecată, a trebuit să se despartă de un Mercedes 410 D.

E oarecum ciudat cazul cu pricina. În mentalul colectiv, rău-platnicul se confundă cu omul sărman, nevoiaş, cu pensionarul necesitos care nu numai că nu posedă Mercedes-uri, dar nici doi lei nu are pentru a călători cu troleibuzul. Iată însă că există şi rău-platnici cu Mercedes-uri, care preferă să se plimbe cu automobilul în timp ce datoria termocomiană le creşte văzînd cu ochii. Probabil, acel automobil nu era nou-nouţ, dacă proprietarul a preferat să-l cedeze în schimbul anulării datoriei. Dar nici o rablă incurabilă nu poate fi, de vreme ce “Termocom”-ul l-a luat şi intenţionează să-l scoată la licitaţie peste 10 zile.

Mă gîndesc că acest cetăţean pedepsit de “Termocom” e foarte diferit de un cunoscut de-al meu, un pensionar care renunţă să-şi cumpere produse alimentare din supermarket numai ca să-şi achite conştiincios facturile.

Presa a scris într-o vreme că există chiar şi rău-platnici cu jeep-uri şi vile faraonice. Nu ştiu dacă asemenea rău-platnici au mai rămas după intrarea în vigoare a noului cod contravenţional. Un lucru e cert: dacă “Termocom” va reuşi să sechestreze şi bunurile rău-platnicilor cronici putrezi de bogaţi vom fi deja în altă epocă, o epocă în care sfîrşitul tranziţiei se vede.
XS
SM
MD
LG