Linkuri accesibilitate

Propuneri de modificare a legislaţiei fiscale ca măsuri anti-criză


Experţi de la IDIS Viitorul cer amendarea Codului fiscal în privinţa restituirii TVA-ului

In conditiile in care bugetul central este constituit in proportie de 70 la suta din taxele pe valoare adaugata platite de agentii economici care fac afaceri in Republica Moldova, statul nu sa grabeste sa le restituie atunci cind e cazul. Ceea ce are efect demoralizator pentru oamenii de afaceri. Autoarea studiului Corina Gaibu, experta la IDIS Viitorul spune ca atunci când acesti agenti solicita restituirea de TVA, apar urmatoarele probleme: „Este vorba despre lista de documente exagerata in cadrul procesului de restituire a TVA, necesitatea efectuarii controlului fiscal, daca exista sau nu aceasta necesitate, rigorile exagerate ale inspectorilor fiscali, termenii de recuperare a banilor si consolidarea informatiilor din regiuni”

Ce-i de facut? Una din solutiile propuse de experta este de ordin disciplinar. Cel care a achitat primul taxa, obtine restituirea. Corina Gaibu spune ca astfel companiile ar fi mai motivate sa achite la timp taxele pe valoare adaugata. Alta solutie este micsorarea termenului de restituire de la 3 luni calendaristice la 3 saptamâni, iar un control fiscal mai lejer ar fi binevenit.

Victor Parlicov
Victor Parlicov, tot de la IDIS Viitorul, ne-a explicat cine anume are dreptul sa solicite restituirea TVA-ului achitat: „De pilda eu cumpar rasarita. Eu procur sa o mananc sau sa o procesez sa fac ulei? Toti platesc TVA. Daca ai procesat-o, ai dreptul sa ti se restituie TVA-ul de la buget. Dar, cel care procura de la tine uleiul, achita TVA 20 de procente.”

La dezbatere au participat si agenti economici. Iata ce experiente a invocat Alexandru Ceban, analist financiar la Sudzucker Moldova: „Din partea companiei noastre, am depus la inspectorat spre scutire 34 milioane, dar am primit doar 1 milion si jumatate. Acestea sunt niste cifre ingrozitoare. Din practica mea, stiu persoane care au vrut sa investeasca in Republica Moldova dar cand au auzit de asa cazuri de nerestituire a TVA, ei se dezic de asemenea investitii”

Procopii Duca, sef-adjunct la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a tratat cu scepticism solutia propusa de expertii de la IDIS Viitorul: „Agentii economici care practica activitatea de producere sau export, in unele cazuri, exagereaza sumele de procurari. Aceasta prin prisma intrebarii daca avem sau nu necesitatea efectuarii controlului documentare.”

Valeriu Cosarciuc
Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc a pledat insa pentru asimilarea solutiilor propuse de experti atunci cind vor fi operate modificari ale Codului fiscal: „Aceasta constrangere in ce priveste restituirea TVA nu numai ca este recunoscuta dar este introdusa in acest nou program de guvernare ca sa fie solutionata. Noi am facut analize sectoriale, am analizat situatia in climatul de afaceri. Problema restituirii tva si a accizelor exista si unele din propunerile facut de noi pentru politica fiscala pentru 2010 includ si procedura restituirii tva si modificarea articolelor respective din Codul fiscal. Ceea ce a propus IDIS se inscrie in ceea ce noi promovam ca guvern si cred ca propunerea isi va gasi reflectarea in modificarea Codului fiscal".

Statisticile arata ca in Republica Moldova exista circa 100 de companii carora li se restituie TVA. Datoriile actuale ale statului fata aceste companii se ridica la 100 de milioane de lei, jumate din suma urmind sa o obtina 15 societati comerciale din totalul de 100.
Previous Next

XS
SM
MD
LG