Linkuri accesibilitate

Agenda convorbirilor Hillary Clinton cu Dmitri Medvedev și Serghei Lavrov


Secretarul de stat american Hillary Clinton
Secretarul de stat american Hillary Clinton

Programul nuclear iranian și reducerea arsenalelor nucleare în prim planul discuțiilor.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton vizitează astăzi Moscova, unde speră să obţină sprijinul Rusiei pentru mărirea presiunilor asupra Iranului. Vizita are loc la scurt timp după decizia Statelor Unite să renunţe la planurile scutului antirachetă în Europa, care au iritat Kremlinul în ultimii ani.

Când Iranul a recunoscut luna trecută existenţa unei noi centrale de îmbogăţire a uraniului, ţinută până atunci în secret, Rusia a părut să fie surprinsă. Moscova a continuat să-şi exprime public neîncrederea faţă de bănuielile occidentale că Iranul ar dori să construiască arma atomică, dar preşedintele Dmitri Medvedev a nuanţat această poziţie. El a repetat că sancţiunile n-ar fi cea mai bună cale pentru a rezolva disputa cu Iranul, dar a adăugat că acestea pot fi folosite ”în cazul când toate posibilităţile de influienţare a situaţiei sunt epuizate”.

La întâlnirea de astăzi cu Medvedev, Hillary Clinton va încerca să afle în ce măsură cuvintele lui reprezintă o schimbare şi dacă se poate conta pe sprijinul rusesc pentru a convinge Iranul să renunţe la îmbogăţirea uraniului. ”Comunitatea internaţională, a spus doamna Clinton duminică în timpul unei escale la Londra, nu va aştepta la nesfârşit dovezile că Iranul este pregătit să-şi respecte obligaţiile internaţionale”.

Analistul politic de la Moscova, Andrei Piontkovski spune că ambele părţi doresc ca lucrurile să meargă bine în timpul întrevederilor de astăzi la Moscova, însă el nu aşteaptă altceva în afară de vorbe frumoase. Analistul crede că Washington-ul a tratat cu prea mult optimism noile nuanţe ale lui Medvedev, dar ceea ce a spus liderul rus nu-l angajează absolut la nimic. ”Totul a rămas pe vechi. Rusia este foarte sceptică în privinţa sancţiunilor”, spune Piontkovski. Mai mult, Rusia nici măcar n-ar avea interesul să împiedice Iranul să obţină arma atomică. Totul ar fi numai un joc prin care Moscova ar încerca să-şi mărească propria importanţă pe arena internaţională.

În timpul vizitei de două zile în Rusia, doamna Clinton va discuta cu omologul său, Serghei Lavrov progresele pentru semnarea acordului prin care Rusia şi Statele Unite doresc să-şi reducă propriile arsenale atomice. Noul acord urmează să înlocuiască tratatului START care expiră la sfârşitul anului. Rusia a încercat o vreme să lege aceste negocieri cu chestiunea scutul american antirachetă în Europa, căruia i s-a opus în ultimii ani. Anunţul recent al preşedintelui Barack Obama că renunţă la planurile predecesorului său, George Bush privitoare la acest scut în favoarea unui alt sistem defensiv nu a convins întru totul Moscova.

"Potrivit evaluărilor noastre iniţiale, a spus săptămâna trecută ministrul de externe, Serghei Lavrov, noul sistem nu reprezintă aceleaşi riscuri ca planurile sistemului antirachetă”. Dar Lavrov a adăugat mai târziu că planul nou ”ridică mai multe întrebări decât dă răspunsuri”, sugerînd că şi Moscova ar putea avea obiecţii noi.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG