Linkuri accesibilitate

15.10.99 - Chișinău: co-preşedintele CUC cere demilitarizarea zonei de securitate


Conferință de presă a reprezentanțiilor Comisiei pentru politica de stat în raioanele de est.

15 octombrie 1999

Comisia Unificata de Control in Transnistria.

Edgar Şelaru : Reprezentantii Comisiei pentru politica de stat in raioanele de est ale republicii, au facut precizari astazi, în cadrul unei conferinte de presa, privind pozitia Chisinaului in chestiunea statutului Transnistriei şi în special a noţiunii de stat comun. La aceiasi conferinta de presa, co-preşedintele din partea Chişinăului al Comisiei Unificate de Control s-a pronunţat pentru reducerea in continuare a forţelor de menţinere a păcii în zona de securitate. Iată amanunte în continuare, de la corespondenta noastra, Eleonora Lisnic, care începe însă prin a explica de ce a avut loc astazi aceasta conferinta de presa.

Marti, misiunea OSCE organizeaza o conferinta internaţională la care vor fi puse în discuţie stadiul la care se află discutiile pentru reglementarea diferendului transnistrean şi noţiunea de stat comun, care urmeaza sa stea la baza viitorului statut juridic special al Transnistriei. La conferinta vor participa experti de la Chişinău şi Tiraspol, reprezentanti ai OSCE si ai statelor garant in problema transnistreana - Federatia Rusă şi Ucraina. Anticipînd evenimentul, Oazu Nantoi si Eugen Vizir, reprezentanti ai Comisiei interparlamentare pentru politica de stat in raioanele de est ale republicii, au expus astazi, intr-o conferinta de presa pozitia Chişinăului asupra noţiunii de stat comun şi spaţii comune. La aceeaşi conferinta de presa, co-preşedintele CUC, Gheorghe Roman le-a vorbit ziariştilor despre ultimele evolutii din zona de securitate. Eugen Vizir a relevat că, în opinia Tiraspolului, sintagma "stat comun" ar însemna, coabitarea a doi subiecţi egali în drepturi, în timp ce Chişinăul propune doar acordarea unui statut de autonomie regiunii, optind pentru spaţiile social, economic, de drept, politic, de apărare comune şi frontiere comune.

Eugen Vizir: Grupele de experti, specializati în fiecare domeniu au pregatit pozitia părţilor, au încercat unele discuţii de a conveni la un consens în aceste domenii, deci, la moment, sunt unele rezultate pozitive fiind vorba de spaţiul economic comun. Deci, e şi natural, totuşi, agenţii economici funcţioneaza, şi sunt mult mai pragmatici decit agentii politici, spaţiul social comun, tot s-a convenit la o pozitie, adica la un consens, care consta in faptul că în spaţiul social comun se recunosc sistemele de munca, ocrotire sociala, cultura, ocrotirea sanatatii şi învăţămînt. Deci, mai departe, expertii vor lucra in aceste domenii. Cu frontiera comuna, tot, practic nu exista mari probleme, deoarece sunt unele legi internaţionale ce privesc frontiera şi mai ales faptul frontierei comune este inclus in Memorandum şi ambele părţi au comvenit asupra acestui lucru. Sunt mari probleme cu spaţiul de drept, cu spatiul legislativ comun, şi mai mari probleme cu spaţiul comun de apărare.

Oazu Nantoi s-a referit între altele la discursul ministrului rus de externe Igor Ivanov rostit la 1 octombrie in plenul Dumei de stat cind a pus in discutie problema Transnistriei. Ivanov a pledat pentru evacuarea din regiunea transnistreana a 13 eşaloane de armament şi muniţie, de care, a presupus Oazu Nantoi, Rusia ar avea nevoie in luptele din Cecenia. In al doilea rînd, ministrul rus de externe le-a reamintit deputatilor din Duma de stat ca la summitul OSCE de la Istanbul, programat sa aibe loc in noiembrie, va fi pusa din nou, problema evacuarii trupelor si armamentelor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Oazu Nantoi: „Prin urmare, aceasta înseamnă că politica externă a Republicii Moldova trebuie cit mai eficientă şi mai abilă, să exploateze aceste declaratii ale ministrului rus de externe şi totodata, asta înseamnă că Federaţia Rusa, în starea ei actuală, nicidecum nu poate să recunoască Transnistria în calitatea de stat independent, ceea ce speră liderii de la Tiraspol de 9 ani.”

La rîndul său, preşedintele Comisiei Unificate de Control, Gheorghe Roman, a optat pentru demilitarizarea în continuare a zonei de securitate de pe Nistru, prin reducerea forţelor de pace. In prezent, executivul acestora numara 1 500 de militari, cite 500 din partea Chişinăului, Tiraspolului şi a Federaţiei Ruse. In opinia lui Gheorghe Roman punctele de control din regiune ar trebui desfiinţate, iar funcţiile acestora preluate de organele de menţinere a ordinii publice. Gheorghe Roman: „Dacă la început posturile de control asigurau o securitate pentru populatie, asta era evident, la momentul trecut, astazi, de-acuma, oamenii, populatia, pun intrebare, ca astea sunt niste posturi care fac restrictii la circulaţie şi impiedică circulatia libera a populatiei in teritoriu. Credem că vor fi acceptate propunerile noastre care au fost inaintate, din toate trei partile referitor la demilitarizarea zonei de securitate prin care fiecare parte sa prezinte acele propuneri care ar duce la demilitarizarea zonei de securitate.”

Gheorghe Roman a declarat ca Republica Moldova este singurul stat din lume in care zona de securitate a fost instituită pe o perioada neprecizată şi ca nu este normal ca peste 700 de mii de persoane din peste 110 localităţi sa trăiasca deja de 7 ani conformîndu-se rigorilor unei zone de securitate.
XS
SM
MD
LG