Linkuri accesibilitate

"Medvedev l-a abordat pe Lupu ca pe un omolog"


"Cotidianul" notează că lui Vladimir Voronin i-a fost refuzată o audienţă

Reuniunea Comunitatii Statelor Independente de la Chisinau este prezenta in ziarele de la Bucuresti legat de intrevederile cu oficialii rusi. Intalnirea lui Dimitri Medvedev cu Marian Lupu, viitorul candidat al opozitiei la functia de presedinte al Moldovei, a starnit senzatie. Cotidianul noteaza ca liderul rus l-a abordat pe Lupu ca pe un omolog, discutand cu el relatiile moldo-ruse. In schimb, fostului presedinte, Vladimir Voronin i-a fost refuzata o audienta.

Aceeasi informatie e difuzata de Gardianul cu formula “presedintele rus i-a trantit usa in nas generalului de militie”. Acest cotidian se opreste si la soarta Comunitatii Statelor Independente, deloc promitatoare avand in vedere ca “organismul are zilele numarate”. Simptomul ar fi, conform acestui articol, refuzul liderilor din Kazahstan, Turkmenistan si Uzbekistan de a participa la summitul de la Chisinau. In sfarsit, in Evenimentul zilei se arata ca receptia finala pregatita de presedintele in exercitiu Mihai Ghimpu pentru sefii de stat a esuat din lipsa de participanti.

Editorialul ziarului Adevarul este semnata stazi de Ovidiu Nahoi, care si-a ales drept subiect protestul fostului revolutionar Teodor Maries. Acesta se afla in greva foamei de 68 de zile, in asteptarea desecretizarii concrete a dosarelor revolutiei din decembrie 1989. Desi Curtea Europeana a drepturilor Omului a cerut a doua oara vineri autoritatilor romane sa faca acest lucru, masura nu a fost inca pusa in aplicare. Ovidiu Nahoi deplange lipsa de solidaritate a societatii civile din Romania. “In Romania de azi e demodat sa iti pui sanatatea si viata in pericol pentru o convingere, iar autorii apar ca niste ciudati si neadaptati, rataciti in lumea pragmaticilor” – scrie jurnalistul. Concluzia lui este ca, citam, din nou, “La noi, Mahatma Ghandi, Martin Luther King, Nelson Mandela sau Lech Wales ar muri anonimi”.
XS
SM
MD
LG