Linkuri accesibilitate

14.10.99 - Proiectul legii publicității dezbătut în Parlamentul de la Chișinău


O lege controversată cerînd ca publicitatea să se facă în limba română.

14 octombrie 1999

Proiectul legii publicității dezbătut în Parlament.
Dan Ionescu : Joi, parlamentul a discutat si adoptat într-o prima lectură proiectul unei legi menită să prevină şi să combnată spălarea banilor murdari pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit agentiei de stiri Basa Press, documentul defineşte atît noţiunea de spălare a banilor cît şi acţiunile care pot fi calificate ca atare. Pe lingă acest act legislativ, strîns legat de tema combaterii crimei organizate şi corupţiei a fost dezbătut un alt proiect de lege care a stărnit deja puternice controverse. Si anume acela privitor la modificările legii despre publicitate. Sub acest ambalaj aparent anonim, se ascunde, nici mai mult nici mai puţin, decît spinoasa problema a convieţuirii diferitelor comunităţi etno-lingvistice. Amănunte de la Sergiu Praporscic:

Parlamentul a operat astazi în prima lectura modificări la legea despre publicitate. Noua redactare a legii stipuleaza ca publicitatea se face in limba romana, iar la dorinta furnizorului de publicitate şi cu traducere in alte limbi. Potrivit mai multor observatori, acest amendament va putea pune capat monopolului pe care il detine in domeniul publicităţii presa de expresie rusă şi, mai ales, mass media din Federaţia Rusă.

Initiativa de amendarea legii apartine guvernului. Pentru ea au votat 40 de deputati din grupurile parlamentare Convenţia Democrata, Blocul pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, partidul Forţelor Democratice si Frontul Popular Creştin Democrat. Impotriva au fost opozitia comunista şi 3 deputati din blocul pro- prezidenţial. In total 36 de voturi.

Comunistii au declarat că noua redactare a legii contravine prevederilor Constituţiei şi îngradeşte drepturile minorităţii ruse. De asemenea, mai mulţi deputati comunisti, i-au invitat pe vorbitorii de limba romana din parlament, inclusiv si pe preşedintele legislativului Dumitru Diacov să se stabileasca cu traiul peste Prut, odata ce aceştia nu recunosc şi existenta asa numitei limbi moldoveneşti.

Unii deputati ai Aliantei pentru Democratie si Reforme au încercat să le propună comunistilor o variantă de compromis. Dumitru Diacov a propus ca aceasta stipulare a legii sa nu se refere la ziarele de extresie rusa din Republica Moldova ce nu sunt strict de publicitate. Propunerile acestora nu au fost însă luate în seamă de parlamentarii comunisti, care au cerut respingerea proiectului de lege. După lungi dezbateri, majoritatea deputatilor l-au sustinut pe parlamentarul blocului pro-prezidenţial Vasile Spinei, membru al subcomisiei pentru mass media, care a cerut ca proiectul de lege sa fie adoptat in prima lectura. ca, eventual in lectura a doua sa se opereze unele modificări. Vasile Spinei : „Haide sa vedem oameni buni ca facem un plan anti-monopolist. Monopolul presei ruse. Stat in stat. Să ne gindum atunci. Cum rezolvam problema. Nu avem nici un ziar de reclama in limba romana. De ce ? Haideti să vedem, să întrebăm care este cauza. haide să gasim o modalitate împreună.”

Preşedintele comisiei parlamentare pentru politica externa, deputatul PSD, Vasile Nedelciuc, a declarat, ca in Republica Moldova, se încalcă de fapt, drepturile băştinaşilor, cărora li se impune să vorbească în limba rusă. Vasile Nedelciuc: „Mergeti, vă rog, la Piaţa Basarabiei şi încercati să ascultati ce fel de anunţuri se fac acolo şi în ce limba. Si intrebati-va cîţi sunt cetăţenii acestei ţări, cai care se considera totuşi majoritatea în aceasta ţară. Si veti constata ca 95 % din ceea ce se vorbeste şi se anunţă acolo este in limba rusă şi se întimplă în centrul capitalei Republicii Moldova, stat suveran şi independent, recunoscut de 128 de state. Mergeti, vă rog, la farmacii, în orasul Chişinau şi încercati să procuraţi medicamente şi să vedeţi hîrtiile care explica ce fel de medicamente sunt. In ce limbă sunt scrise ele ? Cite din ele au explicatii în limba de stat, daca nu vreţi să ii spuneti romana... Am remarcat că în ultima vreme majoritatea covîrşitoare a medicamentelor în aceasta ţara se vînd cu explicatii aproape exclusiv în limba rusă. Vă întreb - care este procentul populaţiei de origine etnica moldovenească căreia i se încalcă drepturile? Mergeti, vă rog, în microbuze, in acest oraş, capitala republicii Moldova şi ascultati ce fel de radiouri, emisiunile cărora sunt transmise?! In ce limba se vorbeste cu cetăţenii acestei ţări ? Si veţi constata că în majoritatea cazurilor se vorbeste in limba rusă, se transmite muzica în limba rusa, se propaga în exclusivitate totul numai in limba rusă...”

Mai mulţi observatori consideră ca proiectul de lege cu privire la modificarea legii despre publicitate va fi adoptat de parlament în ultima lectură fără mari probleme. Ei spun că grupurile parlamentare de dreapta şi de centru dreapta ar putea chiar să iniţieze amendarea legislatiei lingvistice în vederea asigurării funcţionării limbii romane în toate sferele de activiate ale societăţii. Nu se are însă în vedere şi declararea limbii romane ca limba de stat, pentru că Alianta Pentru Democraţie si Reforme nu întruneşte suficiente voturi pentru a modifica Constituţia.
XS
SM
MD
LG