Linkuri accesibilitate

13.10.99 - Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor cu România de aderare la UE


Dan Alexe
Dan Alexe

Un nou raport al Comisiei Europene cere României reforme credibile.

13 octombrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (moderator R.C. Cristea; corespondent Bruxelles: Dan Alexe).

Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor cu România de aderare la UE
.

Comisia Europeană a recomandat astăzi începerea negocierilor de aderare cu toate cele 6 state canditate, inclusiv România. Până în decembrie, când are loc reuniunea la vârf a Uniunii Europene, la Helsinki, România trebuie să prezinte o serie de reforme credibile în domeniul macro economic si legat de situaţia din orfelinate.

Noul raport al Comisiei Europene, relatează de la Bruxelles corespondentul Europei Libere Dan Alexe, introduce în premieră principiul diferenţierii: deşi negocierile de aderare vor începe „în grup” în 2000, evaluarea progreselor se va face individual. Admiterea în Uniunea europeană va fi de asemeni o decizie individuală.

Oricum, începerea negocierilor cu România şi Bulgaria este condiţionată: ca sa înceapă negocierile de aderare, Sofia trebuie să înainteze o dată credibilă pentru închiderea centralei nucleare de la Kozlodzui.

României, cea mai criticată ţară din raport, i se cere ca până la sfârşitul anului să adopte o lege care să amelioreze situaţia copiilor din orfelinate; trebuie să facă şi progrese în protejarea drepturilor minorităţilor, mai ales a minorităţii romilor.

Economia României nu este considerată încă o economie de piaţa viabilă, motiv pentru care i se cer urgent si reforme macro economice.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG