Linkuri accesibilitate

Vaclav Klaus - ultraliberal, eurosceptic


Pentru multa lume in Europa occidentala, presedintele Cehiei Vaclav Klaus, precum si, intr-o mai mica masura, cel al Poloniei Lech Kaczynski, sunt dovada perfecta a faptului ca tarile est-europene, foste comuniste, au fost primite prea repede in Uniunea Europeana. Aceste tari nu au in spate, precum cele din Europa occidentala, decenii de reforme in vederea integrarii europene si decenii de reflectie asupra ideii de Europa. Dimpotriva, pentru ele orice forma de asociere are nuante socialiste, iar Klaus chiar a spus ca Uniunea Europeana “e la fel de nociva ca si URSS-ul”.

Pentru Klaus, Europa nu este decat un grup de natiuni suverane care nu pot avea una cu alta decat relatii de comert. Klaus face astfel totul pentru a bloca adoptarea tratatului de la Lisabona, care contine reforme menite sa duca la o integrare europeana mult mai profunda decat in prezent. Klaus doreste ca Europa sa continuie sa fie condusa in sistemul actual, in care fiecare tara preia presedintia rotativa vreme de sase luni. Cehia a adus insa dovada ca sistemul actual de presedintie semestriala nu mai este functional. Nu numai ca guvernul ceh, care a detinut-o in prima jumatate a anului, s-a aratat lipsit de experienta, dar a fost cu totul depasit de criza economica si de tensiunile dintre occident si Rusia, sau de evolutia situatiei din Orientul Apropiat.

Parlamentul ceh a aprobat Tratatul de la Lisabona, insa documentul nu a putut inca fi ratificat, intrucat textul trebuie sa fie semnat si de catre Klaus, care trage de timp pe cit poate. Un asemenea euroscepticism fara de nuante nu este poate de mirare, venind din partea unui adept al doctrinei economice ultraliberale si care e un critic neobosit al institutiilor europene.

Klaus mai e cunoscut si pentru remarci scandaloase, cum a fost atunci cand a numit un lagar de concentrare amplasat in Cehia in cel de-al doilea razboi mondial si in care erau trimisi de predilectie tiganii: “centru de reeducare prin munca”. In sfarsit, pentru a completa tabloul, Klaus mai este si unul din cei care neaga realitatea fenomenului incalzirii planetei din pricina gazelor industriale, iar despre ecologisti el a scris ca acestia “vehiculeaza o ideologie la fel de primejdioasa ca si comunismul”.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG