Linkuri accesibilitate

Scandalul declanşat de dosarul "Galeria"


Foşti şefi ai Agenţiei pentru securitate naţională de la Sofia deferiţi justiţiei

Ex-directorul Agenției pentru securitate națională (DANS) Petko Sertov și doi șefi de departamente în cadrul aceleași instituții vor răspunde în fața justiției pentru că au inițiat dosarul „Galeria” în cadrul căruia au fost urmăriți și ascultați în anii guvernării foştilor comunişti mai mulți ziariști și politicieni.

Comisia parlamentară de anchetă constituită după instalarea la putere a guvernului Boiko Borisov, a constatat că dosarul a fost deschis fără motive întemeiate. Scopul – de a se stabili sursa de informații clasificate care au ajuns în presa nu are o baza întrucît nu sînt citate informațiile respective. Din acest punct de vedere acțiunile agenților DANS nu corespund cadrului legal.

Membrii comisiei au constatat că șeful Agenției Petko Sertov, numit întretimp consul general al Bulgariei la Salonic, a ordonat deschiderea dosarului fără a exista un pericol real la adresa securității naționale. Au fost emise ordine pentru efectuarea unor operațiuni. Fără nicio bază legală au fost ascultate telefoanele unor cunoscuți ziariști și editori.

Înalți funcționari ai DANS au exercitat presiuni asupră celor anchetați. Au fost ascultate și convorbirile acestora cu deputați, lideri politici și oameni de afaceri.

S-a stabilit că DANS a colectat informații despre persoane și medii care nu au nicio legătură cu scopul declarat al anchetei. Agenții au formulat concluzii cu caracter politic.

Comisia recomandă noului șef al agenției, Țvetelin Iovcev, ca informația neclasificată din dosarul „Galeria” să fie pusă la dispoziția persoanelor interesate. Arhivele Agenției vor fi verificate pentru a se stabili posibila existență a altor dosare de genul „Galeriei”.
XS
SM
MD
LG