Linkuri accesibilitate

Speculaţii în legătură cu condiţiile în care Rusia va acorda un credit Moldovei


Tatiana Lariușin
Tatiana Lariușin

Tatiana Lariușin (IDIS) este de părere că va fi vorba de condiţii de factură politică

La intalnirea de azi dintre Prim Ministrul Vlad Filat si Prim-viceprim-ministrul rus Igor Suvalov, ultimul a reconfirmat disponibilitatea Federatiei Ruse de a acorda un credit Republicii Moldova, doar ca mai mic decat a promis anterior. Ministrul rus al finantelor Alexei Kudrin a spus ca Rusia a pus deoparte 150 de milioane de dolari pentru Moldova, si nu 500 asa cum promisese, si ca negocierile privind conditiile de finantare vor fi reluate in noiembrie.

Paul Hodorogea a incercat sa afle cit de realiste sunt promisiunile financiare ale Moscovei care a mai promis bani si Minskului, Kievului, Belgradului - discutind cu experta in economie Tatiana Lariușin, de la Institutul pentru Dezoltare si Initiative Sociale Viitorul.

Conditiile in care Federatia Rusa ar putea oferi sprijin financiar Moldovei vor fi nu atit economice si financiare, cit mai ales de factura politica, este de parere experta Tatiana Lariușin: „1. Nu Nato, adica neutralitatea Moldovei. 2. Reintegrarea sau federalizarea, adica planul Kozac. 3. Integrarea culturala, unde apar si intrebarile limbii ruse si, alt instrument, – patriarhia Moscovei. 4. Integrarea economica, adica legalizarea privatizarii in regiunea transnistreana si dezvoltarea relatiilor investitionale cu companii rusesti.”

Relatiile de creditare dintre Moldova si Rusia au avut tot timpul un specific mult diferit de cel al relatiilor cu donatorii externi occidentali si de acest lucru trebuie sa se tina cont, a precizat experta: „Primul moment este istoria relatiilor noastre cu Rusia. Aceste credite au acoperit livrarea gazelui rusesc si energiei in Republica Moldova. Inclusiv si datoriile externe ale Transnistriei. Daca baza de negocieri, procedura cu FMI si UE sunt foarte clare si transparente, relatiile cu Moscova se construiesc putin altfel. Aici sunt riscuri si provocari care trebuie studiate foarte bine de noua guvernare.”

Tot ce se stie pina acum despre creditul rusesc, a precizat experta, este ca Duma de stat de la Moscova a rezervat in bugetul de stat suma de 150 de milioane de dolari pentru Republica Moldova si ca acest credit ar putea fi acordat pe o perioada de 15 ani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG