Linkuri accesibilitate

Premiul Nobel pentru Pace acordat preşedintelui Barack Obama


Preşedintele Barack Obama după ce a aflat că este laureat Nobel
Preşedintele Barack Obama după ce a aflat că este laureat Nobel

Comitetul Nobel de la Oslo elogiază "noul climat instituit de Obama în politica internaţională".

Mulţi lideri internaţionali au salutat acordarea premiului Nobel pentru Pace 2009 preşedintelui american, Barack Obama, dar există şi voci sceptice.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a spus că premiul marchează „revenirea Americii în inimile oamenilor din întreaga lume”. Autoritatea Palestiniană a spus că Obama are acum o motivaţie în plus să promoveze pacea în Orientul Apropiat. Un consilier al preşedintelui din Iran a spus că premiul trebuie să-l facă pe Obama să înceapă a lucra pentru a pune capăt injustiţiei din lume. Printre sceptici, fostul preşedinte polonez Lech Walesa, el însuşi laureat al premiului Nobel, a spus că a fost prea devreme pentru a-l premia pe Obama. Iar Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului, deşi l-a felicitat pe liderul american, a spus că un activist pentru drepturile omului în Cecenia ar fi meritat premiul mai mult.

Alegerea surpriză a fost făcută de Comitetul Nobel norvegian la mai puţin de 9 luni de când Barack Obama şi-a început mandatul. Preşedintele comitetului, Thorbjoern Jagland a spus că preşedintele Obama a creat „un nou climat în politica internaţională”. El a spus că rareori a captivat cineva întreaga lume şi a oferit propriului popor speranţe pentru un viitor mai bun în aceeaşi măsură ca Obama.

Într-o primă reacţie de la Casa Albă, un oficial al administraţiei prezidenţiale a spus că preşedintele Obama a primit vestea cu „modestie”. Din cauza diferenţei de fus orar, el a fost trezit din somn pentru a i se aduce la cunoştinţă alegerea comitetului Nobel anunţată azi dimineaţă la Oslo.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG