Linkuri accesibilitate

Barack Obama laureat al Premiului Nobel pentru Pace


Președintele comitetului norvegian care acordă Premiul Nobel pentru pace, Thorbjoen Jagland la anunțul de astăzi
Președintele comitetului norvegian care acordă Premiul Nobel pentru pace, Thorbjoen Jagland la anunțul de astăzi

Recompensat pentru „eforturile extraordinare de a consolida diplomația internațională și cooperarea între popoare”

Barack Obama, președintele Statelor Unite a fost onorat astăzi cu Premiul Nobel pentru Pace, în conformitate cu expunerea de motive a juriului pentru „eforturile extraordinare de a consolida diplomația internațională și cooperarea între popoare”.

„Este un premiu care surprinde, excitant”, a fost reacția imediată a premierului norvegian Jens Stoltenberg, după spusele căruia, „rămîne de văzut dacă el va reuși în problemele reconcilierii, păcii și dezarmării nucleare”.

Reacțiile culese din întreaga lume de agențiile de presă se împart între laude și scepticism, în ce privește alegerea Comitetului Nobel. Intr-o declarație dată de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso se afirmă, astfel, „Acordarea premiului președintelui Obama, liderul puterii militare celei mai semnificative din lume, la începutul mandatului său, este o reflectare a speranțelor pe care le-a ridicat la scară globală cu viziunea sa asupra unei lumi fără arme nucleare”.

Ehud Barak, ministrul israelian al apărării, citat de Reuters, și-a exprimat speranța, la postul de radio al armatei, că premiul va spori capacitatea lui Barack Obama de a „contribui la instaurarea păcii regionale în Orientul Mijlociu și a unei reglementări între noi și paletinieni, care să aducă securitate, prosperitate și creștere economică tuturor popoarelor din regiune.” Speranțe similare au fost exprimate de principalul negociator de pace palestinian, Saeb Erekat.

Reuters citează și declarațiile unui legislator sunit irakian, Saleh al-Mutlaq, care spune: „cred că merită premiul. Obama a reușit să facă o schimbare reală în politica Statelor Unite – o schimbare de la o politică de export al răului în lume, la o politică exportînd pace și stabilitate”.

Intre relativ numeroasele reacții pozitive este citată și opinia fostului președinte Mihail Gorbaciov, citat de Itar-Tass cu afirmația „în aceste timpuri dificile oameni catre sint capabili să-și asume responsabilitatea, care au o viziune, un angajament și o voință politică, trebuie să fie sprijiniți”.
XS
SM
MD
LG