Linkuri accesibilitate

Summitul CIS de la Chișinău și-a încheiat lucrările


Președintele interimar Mihai Ghimpu cu președintele Federației Ruse Dmitri Medvedev la summitul de la Chișinău
Președintele interimar Mihai Ghimpu cu președintele Federației Ruse Dmitri Medvedev la summitul de la Chișinău

Intrevederile bilaterale în marginea reuniunii la vîrf continuă.

La Chișinău și-a încheiat lucrările reuniunea la vîrf a Comunității de State Independente. Șefii de state prezenți au examinat, potrivit agențiilor de presă, un proiect de măsuri comune pentru depășirea consecințelor crizei economice globale, prezentat de ministrul rus de finanțe, Alexei Kudrin. După spusele, președintelui Comitetului executiv al CIS, Serghei Lebedev, documentul ar conține 17 prevederi și ar urma să capete o formă definitivă pînă la viitoarea întâlnire a șefilor de guverne din CIS, programată pentru luna noiembrie la Ialta.

Reuniunea la vîrf de astăzi a încheiat perioada în care R. Moldova a deținut președinția rotativă a CIS, ce va fi preluată oficial, de la 1 ianuarie, de Federația Rusă. In alocuțiunea sa, președintele interimar Mihai Ghimpu a dat asigurări omologilor săi că Moldova va rămîne parte a organizației, afirmînd, citat de agențiile de presă: „sper că țările membre ale Comunității vor ieși împreună din criza mondială ”.

Prezent la lucrările de astăzi, președintele Rusiei, Dmitri Medvedev s-a întîlnit cu președintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu și cu Marian Lupu, candidatul la funcția de președinte al Republicii. In marginea reuniunii, s-a desfășurat și o întîlnire tripartită a președintelui rus cu omologii săi din Armenia și Azerbaidjan.
Președintele Rusiei, Dmitri Medvedev cu omologii săi din Armenia și Azerbaidjan, Serzh Sarkisian, respectiv Ilham Aliyev


Mihai Ghimpu s-a întîlnit, de asemenea, cu liderul de la Kiev, președintele Victor Iușcenko, de la care a primit asigurări că Ucraina rămîne în continuare în favoarea unei reglementări efective a problemei Transnistriei, cu respectarea principiilor integrității teritoriale și a suveranității R. Moldova. Iușcenko, citat de serviciul prezidențial, a reamintit că reglementarea chestiunii transnistrene implică și destinele a mii de ucrainieni ce trăiesc în zonă și a conchis spunînd „Ucraina vă este un partener și prieten de încredere”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG