Linkuri accesibilitate

Herta Müller - Laureata Premiului Nobel 2009 pentru Literatură


Herta Müller (foto: Lars Pehrson)

Academia de la Stockholm recompensează o scriitoare germană originară din România.

Scriitoarea germană, originară din România, Herta Müller este laureata Premiului Nobel pentru Literarută 2009, a anunțat astăzi Academia de la Stockhom. Potrivit comunicatului de presă, Herta Müller „desenează, cu concentrarea poeziei și sinceritatea prozei, peisajul celor deposedați.”

Născută în 1953, absolventă a Universității din Timișoara, apropiată de Grupul de Acțiune Banat, cercul de tineri scriitori contestatari față de regimul ceaușist, scriitoarea a emigrat în Germania în 1987. Herta Müller a debutat literar în 1982 cu volumul „Depresiuni”, o colecție de scurte povestiri. Au urmat, în anii 90, mai multe volume de proză apreciate de critică și publicate și în România la editura Polirom, ultimul dintre ele, apărut recent, „Atemschaukel“ - „Leagănul respiraţiei“, fiind semnalat ascultătorilor Europei Libere de William Totok
:

Herta Müller a citit la Berlin din romanul „Atemschaukel“ - „Leagănul respiraţiei“, apărut recent la editura Hanser din München. Lectura a fost precedată de festivitatea dezvelirii unei plăci memoriale, dedicate lui Oskar Pastior, poet originar din Sibiu. Pastior a murit în anul 2006, înainte de a fi distins cu cel mai important premiu literar din Germania, premiul „Georg Büchner“.

Pastior a fost unul dintre cei mai importanţi poeţi ai literaturii contemporane germane, care a creat un metalimbaj liric din care nu lipseau nici elementele lingvistice întîlnite în Transilvania şi nici cele împrumutate din limbi de circulaţie universală. La vîrsta de 17 ani, Pastior a fost deportat, în 1945, în Uniunea Sovietică. Deportările s-au efectuat în baza unui ordin venit de la Moscova. Femeile între 18 şi 30 de ani şi bărbaţii între 17 şi 45 urmau să participe la aşa numita muncă de reconstrucţie. Romanul Hertei Müller, „Leagănul respiraţiei“ tematizează tocmai această experienţă a lui Pastior.

Directorul Casei literaturii din Berlin, Ernest Wichner, şi el originar din România, fost membru al grupului de scriitori contestatari din Timişoara, Grupul de Acţiune Banat, a relatat despre călătoria pe care a efectuat-o în Ucraina, împreună cu Herta Müller şi Oskar Pastior. Cei trei au vizitat locurile unde fusese internat Pastior. Puţin mai devreme se născuse ideea, de a scrie împreună cu Herta Müller o carte despre experienţele trăite în Gulag. Proiectul comun nu a mai putut fi realizat din cauza morţii neaşteptate a lui Pastior. În cele din urmă Herta Müller a scris singură romanul, care la ora actuală se află pe lista scrierilor propuse pentru Premiul cărţii germane, care se va decerna în octombrie, în preajma Tîrgului Internaţional de Carte de la Frankfurt pe Main. Şansele de a fi distinsă cu acest premiu sunt destul de mari, precum a subliniat aseară, într-un cerc mai restrîns, şi directorul editurii Hanser din München, prezent la Berlin.

Personajul central în romanul Hertei Müller se numeşte Leopold Auberg. Naraţiunea este scrisă la persoana 1, iar autoarea respinge interpretările potrivit cărora ar exista o echivalenţă între personajul principal din roman şi poetul Oskar Pastior. În roman, Leo rememorează cei 5 ani petrecuţi în lagăr la o distanţă de 6 decenii.

Cartea Hertei Müller a fost primită de critica germană cu elogii aproape unanime. Ziarele au calificat romanul drept un „eveniment european“ şi ca o „mărturie literară fără echivalent în istoria literaturii germane“.

Cu prilejul lecturii de aseară a fost prezentat şi un dublu CD intitulat, „Die Nacht ist aus Tinte gemacht“ („Noaptea este făcută din cerneală“).
Pe acest CD, realizat de casa editorială Supposé din Berlin, Herta Müller povesteşte despre anii de copilărie şi adolescenţă petrecuţi în satul natal din Banat.*Herta Müller: Atemschaukel, Hanser, München, 2009, 304 p., 19,90 Euro.
Herta Müller, Die Nacht ist aus Tinte gemacht, Supposé-Verlag, 2 Audio-CDs, 24,80 Euro.
XS
SM
MD
LG