Linkuri accesibilitate

Italia: Silvio Berlusconi din nou sub presiune


Avocații premierului Silvio Berlusconi la ședința Curții Constituționale
Avocații premierului Silvio Berlusconi la ședința Curții Constituționale

Curtea Constituțională a invalidat legea imunității ce-l proteja pe premierul italian.

Decizia Curtii Constitutionale de ieri din Italia de a permite aducerea in fata instantei a premierului Berlusconi si altor politicieni este considerata o schimbare importanta pentru sistemul juridic din aceasta tara si un important pas inainte in lupta impotriva coruptiei. Mai multe de la Oana Serafim:

Dupa anunţarea deciziei Curtii, au venit imediat si apelurile pentru ca premierul conservator Silvio Berlusconi sa îşi dea demisia. Miliardarul si magnatul presei italiene, devenit politician de succces, a respins imediat aceste apleuri, a spus că decizia Curtii este motivată politic si a dat asigurări presei că „nimic nu se va intimpla, voi merge mai departe si procesele care mi se pun la cale sunt niste farse”… Berlusconi are 73 de ani, se bucură de popularitate in Italia în ciuda scandalurilor de familie în care este implicat sau a celor de coruptie.

Cazurile de coruptie ce vor putea fi redeschise acum, dupa decizia Curtii Constitutionale, sunt legate de afacerile făcute de compania sa de media Mediaset, la Milano. E vorba de evaziune fiscala, de darea de mita si de declaratii false. Agentia Associated Press precizează că, in ciuda deciziei de ieri, Berlusconi ar putea ramîne mai departe în functie, pentru că poate face apel la diferite instante superioare după ce cazul de coruptie de la Milano va fi judecat.

„Sper că după decizia Curtii, premierul nu va mai face legi doar pentru sine, îşi va da demisia si va fi, ceea ce ar fi trebuit sa fie de acum 15 ani si anume acuzat” a declarat Antonio di Pietro, membru al opozitiei si fost procuror, cunoscut mai ales pentru campania pe care a condus-o impotriva Mafiei si coruptiei si denumita „Cu miinile curate”…

In 1997 Berluisconi a fost acuzat ca ar fi ordonat să i se platească avocatului britanic David Mills 600 de mii de dolari, pentru ca acesta să depună o marturie falsa in 2 procese de coruptie in anii 90. Procesul împotriva lui Berlusconi s-a oprit dup ace a intrat in vigoare legea declarat ieri neconstituţională. Mai mult, acum citeva zile, intr-un alt caz, s-au adus noi acuzatii de frauda şi evaziune fiscală împotriva companiei Fininvest şi ea proprietate a lui Berlusconi şi şi acest caz ar putea lua o altă întorsătură.

In concluzie, spun experti italieni citati de agentiile de presa, decizia de ieri a Curţii Constituţionale ar putea influenţa viata politică a Italiei şi ar putea impune sloganul „nimeni nu este mai presus de lege”… nici chiar cei ce fac legile !
XS
SM
MD
LG