Linkuri accesibilitate

Comemorarea victimelor evenimentelor de la 7 aprilie


Dorin Chirtoacă: „S-a încercat manipularea opiniei publice, s-a încercat folosirea în scop politic de către comunişti a acestor evenimente şi în special a tragediilor de după.”

Tineri, politicieni, oameni în etate s-au adunat miercuri seară, în centrul capitalei, pentru a comemora victimele din 7 aprilie, atunci când au fost devastate principalele instituţii de stat, Parlamentul şi Preşedenţia. Ieri s-au împlinit 6 luni de când în Piaţa Marii Adunări Naţionale, sute de tineri au fost bătuţi de către poliţişti, 3 dintre aceştia, potrivit Primăriei şi mai multor organizaţii neguvernamentale, ar fi decedat în urma loviturilor aplicate de poliţişti. La mitingul de comemorare a fost prezentă şi Valeria Viţu.

În tăcere şi cu lumânări aprinse, participanţii la mitingul de comemorare au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare după care au mers în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Într-un număr mai mic ce-i drept decât la 7 aprilie, tinerii s-au împărţit în două tabere – în faţa clădirii Guvernului, cealaltă – lângă Arcul de Triumf. Aici, ar fi fost bătuţi mai mulţi tineri, câţiva dintre aceştia ulterior au şi decedat.
Chișinău 7 octombrie 2009


Anatol Matasaru

La miting l-am surprins cu o lumânare aprinsă în mâini şi pe Anatol Mătăsaru, unul dintre cei care a fost reţinut după protestele din 7 aprilie şi maltratat în comisiariatul de poliţie: ”Aveam o senzaţie că există doar un regim care nu are nici o responsabilitate. Era o teroare, strigăte, ţipete, sânge pe perete. Am văzut într-o dimineaţă scoteau un tânăr fără suflare deja. Situaţie era ieşită de sub control”.


Unor tineri care au participat la protestele de acum jumătate de an, astăzi le este frică să vorbească în faţa microfonului: ”Fiecare avem dreptul la părere dar la noi nu se respectă. Când o să fie toată lumea egală în drepturi cred va trece mai mult timp. Nu doar eu dar sunt mulţi ca mine cărora le este frică. Nu cred că degrabă va trece această frică. Am ieşit din Uniunea Sovietică dar tot lumea se mai teme, chiar dacă a venit noua guvernare”.


Printre cei care a venit să comemoreze victimele din 7 aprilie, a fost şi primarul Dorin Chirtoacă: ”În primul rând a fost deturnat un protest paşnic, a fost transformat într-un act de vandalizare a Parlamentului şi Preşedinţiei, au fost infiltraţi provocatori. S-a încercat manipularea opiniei publice, s-a încercat folosirea în scop politic de către comunişti a acestor evenimente şi în special a tragediilor de după. Toate astea nu fac altceva decât să lase o urmă de durere şi îmi doresc ca adevărul să iasă la suprafaţă”.
Primarul Dorin Chirtoaca




Ghenadie Brega
Unul dintre organizatori a fost Ghenadie Brega de la Asociaţia Hyde Park: ”Cei care a fost hărţuiţi, intimidaţi, persecutaţi, maltrataţi în comisariatele de poliţie nu mai au încredere în instituţiile statului pentru că dacă s-au plâns, nu s-a luat nici o măsură. Jumătate de an a trecut, nu auzim de nici un proces de judecată si nu ştim cine a tras în tineri”.

Ministerul Afacerilor Interne a început o anchetă internă privind evenimentele din 7 aprilie iar săptămîna viitoare, promite premierul Vlad Filat, va fi instituită o comisie de anchetă în acest sens.
Previous Next

XS
SM
MD
LG