Linkuri accesibilitate

Ajutati Basarabia! Acum!


Apel semnat în "Evenimentul zilei" de Florian Bichir

Ajutati Basarabia! Acum! – este titlul editorialului semnat de Florian Bichir in Evenimentul zilei. Caracterul special al acestui moment ar fi dat de prima infrangere suferita in alegeri de comunisti, in ultimii 20 de ani. Jurnalistul considera ca autoritatile de la Bucuresti procedeaza cu obtuzitate, adica tac malc. “O tacere a ticalosiei”, spune Bichir si adauga: “Obtuzii de pe Dambovita ar trebui sa stie ca, daca guvernarea unionistilor de la Chisinau va fi un esec, nu vom mai putea vorbi de Unire decat peste cateva decenii. (…) Abandonarea unionistilor va duce, inevitabil, la intoarcerea in glorie a comunistilor”.

Comentariul contine insa si temerea ca istoria se repeta. Dupa ce ca in perioada interbelica basarabenii au fost tratati de la Bucuresti ca rudele sarace (este expresia comentatorului), dupa 1990 Romania nu a avut niciodata un program coerent pentru Basarabia. Din punctul sau de vedere, Florian Bichir vede o singura strategie posibila: unirea, care insa pentru guvernantii de la Chisinau se traduce deocamdata prin apropierea de Uniunea Europeana. Pe scurt, si drept final al acestui editorial-apel, citam, “Bucurestiul trebuie, e obligat sa faca ceva”.

In Ziua se scrie despre hotarirea noului ministru de interne de la Chisinau, Victor Catan, de a demara o ancheta privind implicarea politiei lui Vladimir Voronin in evenimentele din 7 aprilie, de dupa alegeri. Ziarul adauga si acuzatia pe care un veteran de razboi, Valeriu Ciobanu, i-a adus-o ieri lui Vladimir Voronin, si anume ca, impreuna cu Mark Tcaciuc, ar fi ordonat asasinarea sa in urma cu sase ani, pentru ca a pichetat casa candidatului comunist la functia de primar al Capitalei.

Romania libera atrage atentia ca Moscova agita nationalismul rus din Crimeea. Articolul porneste de la nemultumirile presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko ca Moscova refuza sa considerea Ucraina un stat suveran. Sunt enuntate pozitiile premierului Vladimir Putin si respectiv ale presedintelui rus Dimitri Medvedev in aceasta chestiune.
XS
SM
MD
LG