Linkuri accesibilitate

Sindicatele trimit demonstranţi la sediul Guvernului


Bugetarii protestează împotriva legii unice de salarizare

Aproape zece mii de persoane au iesit astazi in strada pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate impuse de guvernul roman. Liderii sindicatelor considera ca este cea mai mare manifestare din ultimii zece ani, dar potrivit unor surse la mitingul care a avut loc in fata executivului roman ar fi participat si simpatizanti politici. Nu este nici un secret ca socialistii si doua dintre cele mai mari centrale sindicale isi coordoneaza actiunile de ani de zile, a fost insa o surpriza faptul ca liberalii romani s-au declarat solidari cu sindicatele intr-o perioada de recesiune profunda.

Protestatarii, in mare parte functionari de stat, profesori, pensionari si chiar studenti, cer cresterea salariului minim de la 145 de euro la 170. Sindicatele din Romania au pus la punct o agenda de proteste pe termen mai lung, iar astazi s-a desfasurat a doua etapa, dupa ce luni a avut loc o greva generala la care au participat aproape 8 sute de mii de bugetari, adica jumatate din numarul angajatilor la stat. Urmeaza ca pe 15 octombrie sa aiba loc o noua greva generala care ulterior s-ar putea prelungi pina cind guvernul, ramas minoritar, saptamina trecuta, va renunta la aplicarea legii unice de salarizare, prin care multi functionari isi pierd primele si sporurile, iar altii ar putea sa-si piarda chiar locurile de munca.

400 de mii de bugetari ar trebui disponibilizati spune un fost ministru de finante, care sustine ca ei au fost angajati in perioada 2005-2008. Pe de alta parte in legea salarizarii unice apare si masura celor zece zile de concediu fara plata obligatoriu pe care toti bugetarii trebuie sa le ia pina la sfirsitul lunii, ca o masura de reducere a cheltuielilor bugetare.

Cifrele publicate astazi de Institutul naţional de statistici scot la iveala un nou recul al producţiei industriale, iar in pandant ministrul de finante recunoaste ca anul viitor ar putea creste taxa pe valoarea adaugata de la 19 la probabil 22 la suta, ceea ce inseamna noi cresteri de preturi in plina criza economica, in conditiile in care somajul se apropie de 7 la suta
XS
SM
MD
LG