Linkuri accesibilitate

"The Independent": zvon despre sfîrşitul iminent al petro-dolarului


Arabia Saudită şi Rusia dezmint relatarea cotidianului britanic

Principalele ţări exportatoare de petrol au dezminţit informaţiile dintr-un ziar britanic care a scris că producătorii din zona Golfului Persic ar avea de gând să renunţe la dolar ca monedă de afişare a preţului petrolului. După apariţia articolului din cotidianul „The Independent”, dolarul a pierdut din valoare faţă de alte monede, dar şi-a revenit în mare măsură după ce Arabia Saudită şi alte ţări au spus că informaţiile sunt false.

În articolul bazat pe surse neidentificate, corespondentul Robert Fisk scria că statele arabe din zona Golfului Persic ar purta tratative secrete cu Rusia, China, Japonia şi Franţa pentru ca în comerţul cu petrol să înlocuiască dolarul american cu un aşa-numit „coş de valute”. Fisk a mai scris că potrivit acestui plan dolarul ar urma să fie detronat cam în nouă ani, ca monedă petrolieră, iar în locul său va fi stabilit un amestec de valute cuprinzînd yenul japonez, yuanul chinez, euro, aurul, şi o nouă monedă comună care ar putea fi lansată de statele din zona de cooperare a Golfului Persic, între care se numără Arabia Saudită şi Kuwaitul.

Agenţia Reuter notează că articolul din ziarul britanic a apărut pe fondul unor dezbateri mai ample despre rolul dolarului ca valută în care îşi păstrează rezervele cele mai multe ţări ale lumii.

În ce priveşte însă aşa-numitele tratative secrete, ele au fost dezminţite ieri de Arabia Saudită şi de Rusia, adică de primul şi al doilea exportator de petrol din lume. Aflat la Istanbul, unde au loc reuniuni ale FMI şi Băncii Mondiale, guvernatorul Băncii Centrale a Arabiei Saudite Muhammad al Jasser a spus că articolul din „Independent” este „absolut incorect”. Iar Dmitry Pankin, adjunctul ministrului rus de finanţe, a spus „nu am discutat niciodată asemenea lucruri”. Declaraţii asemănătoare au făcut Algeria, Kuwaitul şi alte ţări exportatoare.

Analişti contactaţi de Reuters au declarat şi ei că informaţiile din „Independent” sunt puţin plauzibile. Ei cred că o ţară sau alta poate destul de uşor să nu mai folosească dolarul în tranzacţiile cu petrol, dar până la afişarea preţului petrolului într-o altă valută decât dolarul este cale lungă. Iar o asemenea schimbare ar implica un efort uriaş.

Carsten Frtisch, de la Commerzbank, a spus că scenariul nu poate fi aplicat în viitorul previzibil, cel puţin fără sprijinul Arabiei Saudite. Primul exportator mondial, ca şi alte ţări arabe din zona Golfului, şi-a legat cursul monedei naţionale de dolar, aşa că nu pierde din cauza fluctuaţiilor monedei americane.
În lunile din urmă, Rusia a vehiculat ideea renunţării la dolar, care a fost tras în jos de problemele interne ale economiei americane. Iar China a sugerat şi ea că pe termen lung dolarul ar trebui să-şi piardă poziţia dominantă pe scena financiară globală.

Reuters crede însă că pe termen mediu un asemenea scenariu este improbabil, mai ales din cauza legăturilor politice puternice dintre ţările din zona Golfului şi Statele Unite şi a faptului că ţările arabe exportatoare de petrol, ca şi China, nu au monede liber-convertibile.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG