Linkuri accesibilitate

23 octombrie - data la care urmează să fie ales preşedintele ţării


Parlamentul l-a ales pe Valeriu Zubco în funcţia de Procuror general

Astăzi s-a confirmat, aşa cum declarase Mihai Ghimpu Europei Libere la Bruxelles, că 23 octombrie este ziua în care urmează să fie ales preşedintele R. Moldova. Această dată a fost votată de majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţă Parlamentului, inclusiv cei din Partidul Comuniştilor. Amintim că la 11 septembrie funcţia de preşedinte al Republicii Moldova a fost declarată vacantă, după ce Vladimir Voronin şi-a depus cererea de demisia. Legea prevede că alegerile pentru un nou Preşedinte urmează să fie organizate în 2 luni din ziua când a fost declarată vacanţa funcţiei. Asta înseamnă că 11 noiembrie este data limită când poate fi ales noul preşedinte.

Tot astăzi, Parlamentul a instituit o Comisie specială pentru desfăşurarea alegerilor pentru funcţia de preşedinte, abilitată să asigure pregătirea şi desfăşurarea procedurii de vot. Din ea fac parte 3 deputaţi comunişti şi 4 ai majorităţii parlamentare. Urmează ca această comisie să stabilească pînă în ce zi pot fi înaintate candidaturile la funcţia de preşedinte al ţării.

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat: „S-a votat astăzi înfiinţarea acestei comisii. Ea trebuie să-şi aleagă preşedintele. Gândesc că începând cu ziua de mâine dimineaţa începe să bată ceasul pentru procesul de înregistrare a candidaţilor”-

L-am întrebat pe deputatul comunist Mark Tkaciuk care sunt condiţiile înaintate de Partidul Comuniştilor ca să voteze candidatul propus de Alianţa pentru Integrare Europeană: „Este vorba de cele 2 declaraţii lansate anterior de Partidul Comuniştilor, cu privire la păstrarea neutralităţii R. Moldova şi asigurarea unor garanţii sociale pe perioada crizei economice”.

Tot în cadrul şedinţei de astăzi Valeriu Zubco a fost numit în funcţia de Procuror General, nu înainte însă de a răspunde la un şir de întrebări, adresate în mare parte de către deputaţii comunişti. Amintim că funcţia de Procuror General a devenit vacantă după ce, la 25 septembrie, Valeriu Gurbulea, şi-a prezentat demisia.

Valeriu Zubco a promis că Procuratura nu va fi angajată politic şi nici nu va îndeplini comenzi politice: „Voi promova Consituţia R. Moldova, egalitatea în drepturi a tuturor persoanelor în faţa legii, indiferent de rasă, naţionalitate, etnie. Mă voi conduce de legislaţia Republicii Moldova”.

Legea prevede că Procurorul General este numit de către Parlament, pentru un mandat de 5 ani. Valeriu Zubco este avocat, doctor în drept şi profesor universitar.
Previous Next

XS
SM
MD
LG