Linkuri accesibilitate

Președintele interimar Mihai Ghimpu la Bruxelles


Președintele Mihai Ghimpu cu Jerzy Buzek, președintele PE
Președintele Mihai Ghimpu cu Jerzy Buzek, președintele PE

Intîlnirea președintelui cu Jerzy Buzek, președintele Parlamentului European și un interviu acordat Europei Libere.




Source: Serviciul audiovizual al Comisiei Europene.

Liderii noii Aliante pentru Integrare Europeană, fideli numelui coaliţiei, au ales să facă prima vizită oficială în străinătate la Bruxelles. După premierul Vlad Filat, marţi a fost rândul preşedintelui parlamentului, Mihai Ghimpu să meargă în capitala europeană pentru discuţii cu preşedintele şi vice-preşedintele Parlamentului european, Jerzy Buzek şi Libor Roucek şi cu membri ai comisiei de cooperare parlamentară Uniunea europeană – R. Moldova, condusă de Monica Macovei.

Cum era de aşteptat şi aceste discuţii s-au concentrat pe ambiţiile europene ale Moldovei, pe necesitatea unor reforme ample dar în primul rând pe nevoia de a se pune capăt incertitudinii politice: Mihai Ghimpu a precizat că primul tur al alegerii preşedintelui ţării va fi pe 23 octombrie (dată ce urmează să fie supusă miercuri la vot, în plenul parlamentului de la Chişinău). Totodată el şi-a asigurat partenerii europeni că Alianţa pentru Integrare Europeană a făcut şi continuă să facă eforturi pentru a coopera cu partidul comuniştilor, în speranţa de a evita alegeri anticipate.
Pentru moment însă, comuniştii – a mai explicat Mihai Ghimpu la Bruxelles – insistă pe o majoritatea de centru stânga, refuzând dialogul cu întreaga coaliţie de guvernământ. Ileana Giurchescu a vorbit aseară prin telefon cu Mihai Ghimpu.


Mihai Ghimpu: Scopul a fost să convingem conducerea Parlamentului european că Alianţa pentru Integrare Europeană cu adevărat doreşte ca R. Moldova, într-un timp nici scurt, dar nici îndelungat, să ajungă membru al familiei europene. M-a bucurat faptul că am avut această susţinere aici la Bruxelles şi în primul rând din partea preşedintelui Buzek. Rămâne de acum să muncim acasă.

Ileana Giurchescu: Domnule Ghimpu, s-a vorbit concret despre anumite reforme, care în ochii membrilor parlamentului european, ar avea prioritate?

Mihai Ghimpu: Nu există o prioritate. Am vorbit la nivel general de reforme dar este clar că aceste reforme trebuie să fie şi în domeniul medicinii, învăţământului, trebuie reformată şi politica socială, şi ministerul de interne, şi procuratura. Adică, cam aproape toate domeniile.

Ileana Giurchescu: Aţi vorbit despre problema, care rămâne încă deschisă, a alegerii preşedintelui RM şi în ce măsură această problemă influenţează sau nu poziţia europeană vis-a-vis de Moldova?

Mihai Ghimpu: S-a discutat şi acest subiect şi sigur că dorinţa conducerii Parlamentului european este ca noi să finalizăm formarea puterii, alegerea preşedintelui republicii. Am anunţat că tocmai chiar mîine are loc şedinţa în plen a Parlamentului, unde va fi numită ziua alegerii. Este vorba de 23 octombrie, primul tur şi sperăm că pe data de 23 va fi ales preşedintele.

Ileana Giurchescu
: Oficialităţile europene cu care aţi discutat, v-au îndemnat pe dumneavoastră sau au îndemnat alianţa prin dumneavoastră să negocieze mai mult cu partidul comuniştilor?

Mihai Ghimpu: Această discuţie am avut-o cu vicepreşedintele Parlamentului european. Eu sigur că am recunoscut că nu există democraţie sau nu funcţionează democraţia, nu funcţionează compromisul dar am explicat că noi am depus eforturi şi în scris şi verbal pentru ca să ne aşezăm la masa de dialog, şi că partidul comuniştilor a respins, ei sunt pentru o alianţă de centru-stânga. Oricum, noi suntem pentru dialog. Acum depinde de comunişti.

Ileana Giurchescu: Credeţi că oficialităţile din parlamentul european vor încerca să exercite presiuni sau cel puţin să ia contact cu conducerea partidului comuniştilor pentru a-i convinge să colaboreze cu Alianţa?

Mihai Ghimpu: Nu cred, pentru că aceasta este o problemă internă a noastră. Uniunea Europeană şi alte instituţii ne sugerează că ar fi bine să fie ales preşedintele şi noi înţelegem foarte bine că nu e nevoie de alegeri anticipate.

Ileana Giurchescu: Domnule Ghimpu, vă mulţumesc foarte mult pentru acest interviu.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG