Linkuri accesibilitate

Linie mediană în atitudinea față de Rusia, CSI, NATO şi UE


Victor Chirilă
Victor Chirilă

În ce măsură agenda de politică externă prezentată de premierul Vlad Filat este împărtăşită de toţi membri AIE?

Paul Hodorogea a stat de vorbă cu Victori Chirilă, directorul interimar al Asociatiei pentru politică externă.

Victor Chirila
: „Avem pe de o parte PLDM care se pronunta pentru o relatie apropiata cu NATO. Nu exclude o eventuala adrerare la Nato. Intelege ca acest lucru deocamdata nu este posibil. Trebuie informata populatia si apoi probabil se va organiza un referendum. PLDM in acelasi timp intelege ca CSI nu este organizatie cu un viitor clar şi benefic in ţara noastra.”

Victor Chirila mai spune ca PLDM nu pedaleaza pe ideea iesirii imediate din CSI, ci mai degraba se pronunta pentru aprofundarea relatiilor cu UE. PL se pronunta pentru aderarea la NATO si pentru iesirea din CSI. Dar PL este parte a AIE, s-au luat niste angajamente, s-au fixat niste principii. Si aceste angajamente vizeaza o relatie pragmatica si previzibila cu CSI şi Rusia.

AMN intelege ca CSI este o organizatie sortita esecului. In acelasi timp, o relatie mai stransa cu NATO este inevitabila. Din ratiuni pragmatice ce tin de solutionarea problemei transnistrene, acest partid este legat de angajamente legate de ele.

PD intotdeauna a avut o pozitie moderata vis a vis de CSI. Politicienii realisti inteleg ca CSI e un geamantan greu de dus, este o organizatie ineficienta.

Europa Libera: Atâta timp cat Republica Moldova nu are un acord juridic cu UE care i-ar deschide perspectiva de integrare europeana, este prematur sa renunte la parteneriatul cu CSI, menţioneaza preşedintele APE.

Victor Chirila: Vedem ca toate partidele au anumite diferente in abordarea relatiei noastre cu NATO sau CSI, dar in acelasi timp ele au reusit sa gaseasca o anumita linie mediana in comportamentul lor cu Rusia, CSI, NATO si UE.

Expertul subliniaza ca atata timp cat exista interesul menţinerii aceastei alianţe, se vor pastra si aceste concesii pe care le-au facut partidele cand au ales sa mearga impreuna la guvernare.
XS
SM
MD
LG