Linkuri accesibilitate

„Timpul” cere elucidarea tulburărilor în masă din aprilie


În Timpul, Constantin Tănase scrie că noua guvernare are obligaţia juridică şi morală să contribuie la elucidarea adevărului despre ceea ce s-a întâmplat în centrul capitalei pe 7 aprilie curent. Editorialistul aminteşte că azi se împlineşte jumătate de an de la acele tulburări în masă, în care şi-au pierdut viaţa câţiva tineri şi consideră că acele evenimente au contribuit decisiv la instalarea noii puteri de astăzi la Chişinău. Tot Timpul, îl citează pe noul ministru al Afacerilor Interne, Victor Catan, potrivit căruia, poliţia a maltratat şi reţinut ilegal participanţi la acţiunile de protest din aprilie, din centrului Chişinăului.

Ce aşteaptă R. Moldova de la summit-ul CSI, care va începe mâine la Chişinău? - o întrebare la care Timpul prezintă răspunsurile câtorva lideri de partide care reprezintă AIE. De ce durează ani de zile redobândirea cetăţeniei româneşti?- e o altă întrebare la care răspunde în Timpul, Tudor Panţâru, deputat în Parlamentul României.

Moldova Suverană scrie că mitropolitul Moldovei Vladimir, ar fi dispus să trădeze Patriarhia Rusă şi să cedeze Mitropolia Moldovei Patriarhiei Române. Aceeaşi publicaţie cere transparenţă în activitatea noii guvernări şi critică AIE pentru că nu admite presa la şedinţele Biroului permanent al Parlamentului. Moldova Suverană informează de asemenea, că pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a legislativului nu va figura chestiunea privind demisia lui Mihai Ghimpu din functia de presedinte al Parlamentului, o propunere a PCRM care nu a fost sustinuta de membrii Biroului permanent din partea Aliantei pentru Integrare Europeana.

Jurnal de Chişinău citează un anunţ al premierului Vlad Filat, potrivit căruia reîmpărțirea teritorial-administrativă pe județe nu face parte din strategia noii guvernări, care va încerca, mai degrabă, regionalizarea R. Moldova. “Referendum pentru istoria românilor”, titrează Jurnal de Chişinău, care adaugă că retragerea cursului de istorie integrată din şcoli şi înlocuirea acestuia cu istoria românilor, după cum anunţase Ministrul Educaţiei, Leonid Bujor, a stârnit reacţii din partea opoziţiei comuniste în frunte cu deputatul Victor Stepaniuc. Şi tot Jurnal de Chişinău, informează că PCRM îşi consultă toţi membrii din teritorii, dacă trebuie să voteze sau nu candidatura lui Marian Lupu propusă de AIE la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Ziarul rus Komersant scrie despre decizia CCA de a interzice postului de radio Antena C retransmiterea emisiunilor difuzate de postul rusesc Vocea Rusiei. O decizie stranie, scrie Komersant, citându-l pe directorul Antena C, Veaceslav Sâtnic, potrivit căruia CCA aprobase anterior aceeaşi concepţie prezentată de respectivul post de radio.

Ucraina ar putea fi un partener potrivit pentru ambiţiile europene ale R. Moldova, scrie Evenimentul Zilei din România, făcând trimitere la o declaraţie a premierului moldovean Vlad Filat făcută pentru Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG