Linkuri accesibilitate

Roman Polanski, justiția și elvețienii


Roman Polanski
Roman Polanski

Roman Polanski rămîne sub arest în Elveția, după ce cancelaria de la Berna a respins cererea sa de eliberare sun cauțiune.

Regizorul Roman Polanski a pierdut prima batalie cu procuratura elvetiana impotriva extradarii sale in Statele Unite, unde este acuzat ca in 1977 ar fi avut o relație sexuală cu o minora de 13 ani. Mai multe de la Oana Serafim:

Aflat déjà intr-o celula de citeva zile bune, regizorul Roman Polanski a aflat ca va mai ramine in detentie, pentru ca ministerul elventian de justitie a respins cererea sa de eliberare conditionata. Autoritatile judiciare elveţiene au spus ca se tem ca, eliberat din detentie, faimosul regizor ar putea fugi din tara, sustragindu-se încă odata de la judecata.

Polanski a fost retinut pe 26 septembrie la Zurich, unde fusese invitat sa ia un premiu pentru intreaga sa activitate. El a fost arestat in baza unui mandat intocmit de autorităţile americane in 1977, fiind acuzat de realtii sexuale cu o minora de 13 ani si parasirea Statele Unite unde urma sa fie adus in fața instanței.

Avocatii celebrului regizor spun ca Polanski ar putea sa stea in arest la domiciu dar autoritatile elveţiene par sa se teama ca, cine a mai fugit o data de justitie, ar putea sa mai fuga o data.

Polanski are cetatenie poloneza si franceza si avocatii sai vorbesc despre o cauţiune de 1 milion de dolari, care sa dea asigurari autorităţilor elveţiene ca nu va parasi Elvetia pina ce vor fi finalizate procedurile de extradare in Statele Unite. Autoritatile elvetiene cred insa ca Polanski va trebui sa astepte dupa gratii citeva luni de zile finalizarea dosarului.

In sprijinul celebrului regizor au venit petitii semnate de regizori si personalitati culturale si politice din Franta, Statele Unite si Polonia, cu atit mai mult cu cit, adolescenta din 1977, victima lui Polanski şi-a retras plingerea in 1988 si a ajuns la un acord de despăgubiri cu regizorul.

Dar legea este lege si un mandat de arestare valabil ramine valabil chiar si pentru celebritati precum Roman Polanski, spun autoritatile elvetiene care par hotarite sa il extradeze pe regizor in Statele Unite.
XS
SM
MD
LG