Linkuri accesibilitate

Hâncești - un raion dinamic în accesarea fondurilor europene pentru proiecte de infrastructură


Lucrări de conectare la conducta de apă
Lucrări de conectare la conducta de apă

Igor Ţurcanu, vicepreşedintele raionului Hânceşti urmăreşte personal toate concursurile şi licitaţiile de granturi de la Comisia Europeană, Banca Mondială, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare Internaţională: „Este un sprijin decisiv pentru autorităţile locale şi cetăţenii acestui raion în crearea condiţiilor civilizate de trai.”

Începând din luna noiembrie, locuitorii satului Mingir din raionul Hânceşti, care până acum au dus lipsă de apă potabilă, vor avea apă chiar în casă, la robinete. Vara fără apă e groaznic, dacă mai ai şi vreo 50 de gâşte şi raţe, atunci te mănîncă pe tine dacă nu le dai apă , ne sculam oamenii noaptea şi prindeau rând la apă ca să putem face mâncare, cumpăram apă, spune o săteancă.

Primarul Haralambie Lazăr
În sat sunt câteva surse de apă, însă nu toate sunt bune pentru cosum, spune primarul Haralambie Lazăr: „Am analizat şi faptul că e mare numărul îmbolnăvirilor de hepatită şi alte boli.”

Astfel, cu îndemnul conducerii raionului Hânceşti, s-a ajuns la conturarea unui proiect de finanţare din partea Uniunii Europene. Cu aproape un milion de euro acordat de Uniunea Europeană în cadrul unui program de dezvoltare în zona de frontieră România-Moldova, în 2008 a început construcţia apeductului din Mingir şi în aceste zile lucrările sunt pe sfârşite. Sătenii care au început deja să primească apă spun că au contribuit şi ei cu câte 2000 de lei la acest proiect, în schimb au apă în casă: „Am dat câte 2000 de lei, la proiect. La început toţi ziceau că-i scump, dar banii îs bani, da fără apă e rău, după căldura cea de astă vară... La bătrâneţe am şi eu apă, babă bătrână.”

Primarul satului spune că pregăteşte acum un alt proiect de finanţare, tot de la Uniunea Europeană, pentru construcţia sistemului de canalizare din sat. Astfel ca lucrul să fie dus până la capăt, spune el.

Hânceştiul se numără printre cele mai active raioane în accesarea fondurilor de la donatorii externi. Numai la ultima licitaţie de proiecte din cadrul programului de colaborare regională, din 7 proiecte de infrastructură propuse de Hânceşti, cinci au fost acceptate şi acum în diferite localităţi se repară drumuri, apeducte, edificii de importanţă socială.

Vicepreședinte raionului, Igor Țurcanu
Igor Ţurcanu, vicepreşedintele raionului Hânceşti, spune că urmăreşte personal toate concursurile şi licitaţiile de granturi de la Comisia Europeană, Banca Mondială, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare Internaţională: „Este un sprijin decisiv pentru autorităţile locale şi cetăţenii acestui raion în crearea condiţiilor civilizate de trai. O simplă comparaţie: în anul 2009 întreg bugetul consiliului raional Hâceşti destinat construcţiilor, reconstrucţiilor şi reparaţiilor capitale este ceva mai mare de 10 mln lei – mijloace interne - volumul granturilor pentru acelaşi tip de lucrări – construcţii de apeducte, reparaţii, centre sociale, dotări cu echipament, mobilier a diferitelor centre sociale, obiecte de infrastructură - au depăşit 50 milioane de lei. Deci mijloacele contractate şi investite din fonduri externe depăşesc de câteva ori mijloacele disponibile din propriul buget. Deci noi avem câteva bugete în plus în raport cu bugetul acumulat din impozitele cetăţeanului de rând. Aceasta este o oportunitate reală pentru orice alt raion, pentru orice altă administraţie publică din Republica Moldova.”

Construite şi reconstruite cu bani de la Uniunea Europeana, la Hânceşti urmează să devină practicabile in aceasta toamna câteva drumuri, apeducte şi – o premieră pentru Moldova - un centru de îngrijire la domiciliu a bolnavilor imobilizaţi –, iar administraţia spune că se pregăteşte de o nouă licitaţie de proiecte sociale şi de mediu, care va fi organizată în curând de Comisia Europeană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG