Linkuri accesibilitate

România: Legea pensiilor ca argument electoral


Premierul Emil Boc la Bruxelles
Premierul Emil Boc la Bruxelles
Premierul roman, Emil Boc incearca sa obtina un vot de incredere folosindu-se de noua lege a pensiilor, dupa ce cabinetul sau a ramas minoritar. In acest fel guvernul, deocamdata provizoriu, fiindca nu a trecut de furcile caudine ale Parlamentului dupa retragerea socialistilor de la putere, va putea capata legitimitatea necesara organizarii alegerilor prezidentiale. Premierul de dreapta al Romaniei a pus la colt opozitia prin aceasta miscare, care pe de alta parte va aduce de partea sa si a presedintelui Traian Basescu noi simpatizanti. Emil Boc, seful guvernului de la Bucuresti a spus de altfel zimbind ironic, ca de-abia asteapta sa vada cine se opune introducerii noii legislatii care ar duce la marirea pensiilor printr-un algoritm care tine cont de salariul mediu si inflatie.

Noua lege a pensiilor cuprinsa si in Acordul semnat de Romania cu Fondul Monetar International are la bază principiul echității si urmareste aducerea la un numitor comun a pensiilor in conditiile in care cea mai mica pensie este de 85 de euro, iar cea mai mare de 8500 de euro. Noua legislatie privind sistemul roman de pensii prevede asadar desfiintarea pensiilor speciale care sint acordate prin legi speciale unor categorii speciale. Ofiterii in rezerva, inclusiv cei proventi din serviciile speciale ale dictaturii Ceausescu, magistratii, parlamentarii, pilotii fac parte din clasa privilegiata a pensionarilor de lux.

Necesitatea reformarii sistemului de pensii a fost constatata de expertii Fondului Monetar International pe baza citorva date simple: pensiile reprezinta 9 la suta din Produsul Intern Brut al Romaniei, in sistemul autohton sint inregistrati 5,7 milione de pensionari, fata de 4,9 milioane de angajati care contribuie la fondul de pensii. Practic fiecare angajat intretine 1,2 pensionari.

Pentru specialisti este insa mai alarmant fenomenul pensionarii frauduloase pe motiv de boala care s-a extins in asa masura incit in ultimii ani numarul celor care s-au retras la pensie pe caz de invaliditate a crescut cu 50 la suta. In plus pensionarea anticipata a devenit un alt lux pe care Romania nu si-l permite. Legea mai prevede cresterea treptata a virstei de pensionare astfel incit si femeile si barbatii sa ajunga initial la 65 de ani, iar apoi sa depasasca si aceasta virsta pina in 2030. Deocamdata insa speranta de viata este la barbatii romani 68 de ani, iar la femei de 74.

Politigraf

XS
SM
MD
LG