Linkuri accesibilitate

Cea de-a 40-a aniversare a R.D.G. sau începutul sfîrşitului


Demonstrație la Berlin împotriva regimului Ceaușescu
Demonstrație la Berlin împotriva regimului Ceaușescu
În urmă cu 20 de ani, conducerea de partid şi de stat din Germania Răsăriteană a organizat ample festivităţi dedicate aniversării a 40 de ani de existenţă a R-D.G.-ului. Cu acest prilej au sosit în capitala est-germană liderii de partid şi de stat din celelalte ţări comuniste din răsăritul Europei. Pe lîngă iniţiatorul glasnost-ului sovietic, Gorbaciov s-au aflat atunci pe tribuna oficială din Berlinul de est şi adversarii reformismului. Un Erich Honecker din R.D.G., un Miloş Jakeş din Cehoslovacia, un Todor Jivkov din Bulgaria şi un Nicolae Ceauşescu din România.

Apropierea româno-est-germană s-a produs deja în anii precedenţi. Odată cu apariţia lui Gorbaciov pe scena politică, în anul 1985, Honecker şi Ceauşescu se simţeau ameninţaţi. Cu disperera încercau să contracareze reformele şi se opuneau oricăror încercări de a liberaliza sistemul intern.
Aparatul represiv din cele două ţări, România şi R..D.G., urmărea cu atenţie orice manifestare critică, pedepsind toate formele de disidenţă politică.

In pofida vigilenţei crescînde şi a stării de alarmă în care se afla Securitatea est-germană, Stasi, pe data de 7 octombrie, sute de manifestanţi s-au adunat în centrul Berlinului răsăritean, scandînd numele lui Gorbaciov. Poliţia şi agenţi ai Stasi au intervenit, arestînd zeci de persoane. În timpul acestor incidente, Erich Honecker rostea o alocuţiune în faţa oaspeţilor săi care participau la un banchet festiv: „Promitem prietenilor noştri din întreaga lume că socialismul va dăinui veşnic pe pămîntul german, în patria lui Marx şi Engels.“

Imagine din timpul demonstrațiilor anticeaușiste de la Berlin
Pe data de 7 octombrie 1989 a avut loc şi ultima întîlnire Ceauşescu-Honecker. În massmedia est-germană întîlnirea s-a bucurat de o atenţie deosebită: „Cu acest prilej, ce doi politicieni au subliniat dreptul fiecărui stat socialist de a urma o cale proprie spre socialism. Cele două părţi au reliefat necesitatea respingerii categorice a încercărilor statelor capitaliste de a se amesteca în treburile interne ale ţărilor socialiste, cu scopul de a le destabiliza“.

După ce s-a întors acasă, Ceauşescu a relatat pe 12 octombrie în faţa Comitetului Politic Executiv al CC al PCR despre vizita sa în R.D.G., utilizînd acelaşi jargon ca şi massmedia est-germană: „Să fim ferm împotriva oricărui amestec al cercurilor imperialiste în ţările socialiste sau în alte ţări, şi în ţările în curs de dezvoltare, împotriva mişcării revoluţionare. Acţionând aşa, creăm cele mai bune condiţiuni pentru continua lărgire a relaţiilor şi schimburilor noastre internaţionale.“

Cinci zile mai tîrziu, pe date 17 octombrie 1989, Honecker este răsturnat de la putere. Pentru regimul lui Ceauşescu începe numărătoarea inversă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG