Linkuri accesibilitate

"Cotidianul" şi "Evenimentul zilei" îi citează pe Vlad Filat şi Marian Lupu (mai puţin entuziast pentru titulatura amintită)

Vestea ca premierul moldovean Vlad Filat doreste sa se studieze din nou la scoala istoria romanilor este pusa, in Cotidianul, in contextul apropiatei reuniuni a Comunitatii Statelor Independente. Ziarul pomeneste declaratia lui Constantin Zatulin, presedintele Institutului tarilor CSI, consemnata de Kommersant: “Federatia Rusa trebuie sa protejeze cetatenii rusi, care sufera din cauza guvernarii nationaliste din Republica Moldova”. In asteptarea liderului rus Dimitri Medvedev, se redeschide la Chisinau si discutia despre limba oficiala a statului, ceea ce nu s-ar putea face decat prin schimbarea Constitutiei, reaminteste Cotidianul. Mihai Ghimpu, speaker-ul Parlamentului si presedinte interimar al republicii, ii ameninta pe comunisti ca va ramane patru ani in post daca PCRM boicoteaza alegerea unui nou sef al statului. “Constitutia nu ma obliga cand sa dizolv Parlamentul”, a spus Ghimpu, citat de ziarul de la Bucuresti.

Evenimentul zilei enunta intentia lui Filat de a repune in drepturi istoria romanilor doar pentru a-i alatura replica lui Marian Lupu, fruntas al unui alt partid din coalitia de guvernare, Partidul Democrat: “cea mai buna varianta ar fi istoria statului nostru, istoria Republicii Moldova”.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, a fostilor revolutionari din decembrie 1989, se afla in greva foamei de peste 60 de zile. Intr-un comentariu din Romania libera, Nicolae Prelipceanu se intreaba daca nu cumva asistam la o noua crima, pentru ca omul este in pericol sa moara. El cere desecretizarea dosarelor revolutiei si pedepsirea vinovatilor. Deocamdata, atat CEDO cat si autoritatile romane sunt de acord sa se desecretizeze. Dar, considera Prelipceanu, Parchetul General inca tergiverseaza, uitand ca la mijloc este viata unui om. Comentariul avertizeaza ca moartea lui Teodor Maries ar conveni unuia ca Ion Iliescu, care-l socoteste un impostor, dar care “a creat, cu ajutorul unor personaje dubioase care au aparut la revolutie, o asociatie paralela de revolutionari, favorabila dumnealui si partidului dumnealui si careia, acum, Asociatia 21 decembrie ii strica jocul de-a manipularea istoriei”
XS
SM
MD
LG