Linkuri accesibilitate

"Vom veni foarte repede cu o nouă lege a finanţelor publice locale"


Premierul Filat şi reprezentanţii autorităţilor locale
Premierul Filat şi reprezentanţii autorităţilor locale

Premierul Vlad Filat s-a întîlnit cu preşedinţii de raion şi cu primarii dintr-o serie de oraşe

Premierul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu preşedinţii de raion şi cu primarii unor oraşe, la care i-a îndemnat să poarte dialog deschis cu puterea centrală pentru a putea fi depăşită criza financiară, fără să afecteze salariaţii bugetari şi pensionarii.

Premierul Vlad Filat
De acum incolo presedinţii de raioane şi administraţiile locale vor fi tratate în mod egal şi nu în funcţie de simpatii politice, a declarat astăzi premierul Vlad Filat dînd asigurări că Executivul este horarît să obţină descentralizarea reală: ”Modificarea în primă instanţă a legislaţiei R. Moldova şi doi prin implementarea strictă a acestor norme legale. Noi ne-am angajat că vom veni foarte repede cu o nouă Lege a finanţelor publice locale. Nu vom face diferenţă din care partid este un preşedinte sau altul. Vă chem la o colaborare strînsă. Nu va mai fi împărţitul de cadouri electorale.”

Premierul a cerut conducătorilor de raioane să cheltuiasca cu socoteală puţinii bani rămaşi în buget pentru a face faţă cît mai multor nevoi sociale: ”Avem de altfel prognoze triste. Pînă la rectificarea bugetului cca 8 mlrd. lei deficit bugetar şi după rectificare, după cum am aflat de la ministrul finanţelor, vor fi 6 mlrd. lei. Şi eu o să vă rog să aveţi în vedere aceste cifre şi să aveţi în vedere că finanţarea preponderent va fi axată pentru a asigura cetăţenilor salarii, pensii şi de a face faţă în primă instanţă primelor necesităţi.”

Cîţiva preşedinţi de raion au insistat totusi sa le fie auzite doleanţele. Conducătorul raionului Teleneşti, Boris Burcă: ”În 2 ani, de când sunt preşedinte de raion, nu s-a întâmplat niciodată să fim adunaţi la o astfel de şedinţă pentru a discuta, pentru ca să ne întrebe măcar ce facem noi acolo în teritorii. Atătea s-au acumulat în toate domeniile! Toţi profesioniştii care au avut alte viziuni politice au fost eliberati din funcţii. În Moldova multe s-au început dar cu cheltuieli ineficiente pe timp de criză. Vă dau un exemplu, la noi la Teleneşti a fost construit un pod de 6 mln de lei pe care noi îl numim „doroga v nicuda” pentru că nimeni nu ne-a cerut părerea dacă e nevoie de aşa ceva sau nu. Rog ca aşa ceva să nu se mai întîmple.”

Gheorghe Vasilache, președintele raionului Cahul
Presedintele raionului Cahul, Gheorghe Vasilache, care este si liderul Asociaţia preşedinţilor de raion, a cerut noului cabinet de ministri să renunţe la unele practici vicioase ale fostei guvernări: „Vă rugăm ca miniştrii să renunţe la vechea practică venind ca şi Kotovski pe cal în regiune, fără a anunţa şi administraţiile publice locale. Nu vrem să mai fie aşa ceva. Noi vrem ca guvernanţii să fie mai aproape de noi.”

Preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi ne-a declarat că îşi pune mari speranţe în noua guvernare: ”Noi suntem disponibili pentru a conlucra, autonomia noastră să fie realizată inclusiv în domeniul financiar, să avem posibilitatea să acumulăm mai multe venituri.”
Grigore Policinschi, președintele raionului Dubăsari




Presedintele raionului Edineţ, Semion Guţu, dupa intrervederea cu seful cabinetului de ministri a formulat o concluzie cit se poate de concisa: Dacă ne-a convocat asta înseamnă că noi trebuie să lucrăm.”
Semion Guțu, președintele raionului Edineț


Este exact ceea ce le-a sugerat premierul Vlad Filat, care le-a promis că nu va interveni în proiectele contractate la nivel local, astfel încît să poată fi atrase cît mai multe investiţii străine.
Previous Next

XS
SM
MD
LG