Linkuri accesibilitate

La Mileștii Mici în așteptarea unei indemnizații de stat pentru un copil


Pe urmele unei scrisori primite la redacție.

Vom discuta despre indemnizaţiile sociale pentru copii. Am decis să abordăm acest subiect după ce am primit la redacţie o scrisoare de la o femeie din satul Mileştii Mici, raionul Ialoveni, care îşi creşte singură baiatul de 7 ani. Ea se plînge că a încercat de mai multe ori să obţină ajutor de la stat, dar fără succes. Astfel că a decis să ne scrie în speranţa că va primi nişte răspunsuri şi va putea îndruma şi alte mame să îşi revendice drepturile. A stat de vorbă cu ea colega noastră, Diana Răileanu.

După încercări zadarnice de a obţine un ajutor de la instituţiile statului, o femeie din satul Mileştii Mici, raionul Ialoveni, care îşi creşte singură baiatul de 7 ani, ne-a scris la redacţie în speranţa să afle autorităţile de situaţia ei. Dar şi pentru a îndruma şi alte mame să îşi revendice drepturile. Ludmila Chihai are 32 de ani şi spune că nu s-ar descurca fără ajutorul surorii sale care îi trimite bani de peste hotare. Anul trecut, spune Ludmila, a cerut ajutorul primăriei din sat cînd şi-a dat seama că i s-ar cuveni asistenţă socială: „La Primărie am văzut afişul, scria că părintele cu un copil poate să se adreseze după ajutor. Când m-am adresat mi-au spus că trebuie să scriu o cerere, însă că mare ajutor nu voi primi, poate să fie o sută de lei, odată în an”.

Reporter – Dar aţi depus actele măcar aceşti 100 de lei să-i primiţi? Ludmila Chihai: „Păi nu mi-au dat nici aceşti 100 de lei”

Am întrebat-o pe asistenţa din localitate, Larisa Popov, ce îndemnizaţie s-ar cuveni să primească Ludmila: „Ştiu că până la un an primea câte 50 de lei de la Casa Teritorială, asta statul îi plătea. Dar de la Primărie nu beneficiază de ajutor. Doar dacă se va înregistra la Agenţia Teritorială pentru Ocuparea Forţei de Muncă, va beneficia de ajutorul social oferit din ianuarie mamelor singure.” (Reporter – şi despre ce ajutor e vorba?) „Diferit - Avem mamă singură care primeşte 360 de lei, care o primit 400. Depinde de datele care mi le oferă beneficiarul”. Asistenta socială spune că tot Ludmila ar fi de vină că nu ia cel puţin îndemnizaţia anuală de 100 de lei pentru că nu şi-a perfectat actele.

Ludmila Chihai îmi spune însă că habar nu are ce acte ar trebui să prezinte ca să fi primit şi ea o îndemnizaţie: „Nu mi-a zis nimeni niciodată că trebuie să vin. Dacă m-am adresat eu şi am norocul să fie cineva bine, dar, ştiţi, încă nu am avut acel noroc. De fapt, eu sunt la evidenţă la Primărie şi se cunoaşte că sunt singură şi am un copil. Eu stau şi mă gândesc de ce ar trebui toate astea, de ce atâta documentaţie, atâta venit, asta pentru cine se face? De aceea eu cred că lumea nici nu se adresează la asistenţii sociali”. Ludmila este de părere că mamele care îşi cresc copii fără să fi avut soţ sunt discriminate în raport cu cele care au rămas singure din varii motive. Iar funcţionarii care le lipsesc de asistenţă, de fapt îi discriminează în ultimă instanţă pe copii.
XS
SM
MD
LG