Linkuri accesibilitate

O propunere lipsită de tact


Louis O'Neill
Louis O'Neill

Numirea unui nepot într-o funcţie de stat nu are cum să nu fie taxată de nepotism

„si iar o luam de la capat” – parea sa fie reactia la Chisinau saptamana trecuta, cand presedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a facut o singura propunere pentru functia de guvernator al Bancii Nationale: nepotul sau, Corneliu Ghimpu. Louis O’Neill, fostul sef al misiunii OSCE la Chisinau, reaminteste ca partidele din Alianta pentru Integrare Europeana au criticat mereu Partidul Comunistilor pentru ca s-ar afla in conflict de interese; comunistii au fost acuzati si de o forma mai subtila de nepotism. Ileana Giurchescu rezuma articolul semnat de Louis O’Neill.

Mai putin subtila era implicarea fiului prezidential, Oleg Voronin in aproape orice domeniu de afaceri. Iar Alinata a castigat in ultima instanta si pentru ca a promis sa combata coruptia.

Candidatura lui Corneliu Ghimpu a fost retrasa imediat dar, continua Louis O’Neill, incidentul arata cat mai are Moldova de mers pana sa se apropie de standarde si norme occidentale, necesare pentru o posibila admitere in Uniunea Europeana.

Tipica a fost si reactia premierului Vlad Filat: Daca ma apuc sa discut aceasta numire atunci ar trebui sa discut si de ce primarul Chisinaului este nepotul lui Mihai Ghimpu. Daca un candidat are calificarile necesare, a argumentat Filat, atunci nu vad nici un motiv sa nu ocupe un loc adecvat. Important este profesionalismului, nu gradul de rudenie – si-a continuat premierul rationamentul.

Dar in opinia lui O’Neill, argumentand astfel, Filat pare ca nu intelege nimic din conflictul de interese sau nepotism. La primarie Chirtoaca este ales asa cum este ales si unchiul sau in parlament. Amandoi pot fi sanctionati de electorat. Guvernatorul Bancii Nationale, pe de alta parte, este numit, pentru 7 ani, de presedintele tarii.

Ghimpu, subliniaza O’Neill, nu trebuia sa fie surprins de acuzatiile de nepotism care i s-au adus pentru ca gestul sau poate fi interpretat or ca incercarea de a face o mutare rapida, pana este observata; or drept un semn ca este incapabil sa inteleaga de ce candidatura propusa nu era potrivita – subliniaza Louis O’Neill.

Pana si presa, remarca fostul diplomat american, a fost mai interesata de experienta nepotului sau absenta acestei experiente decat de nepotism.

Pentru dorinta Moldovei de a se apropia de Uniunea Europeana, unul din marile pericole consta in ambitiile liderilor aliantei, care ar putea incerca, fiecare in parte, sa-si satisfaca interesele de moment, ignorandu-le pe cele de lunga durata, ignorand interesele tarii.

Legislatia moldoveneasca este foarte neclara in multe privinte – continua O’Neill, jurist de profesie. Chiar si asa, se pare ca actiunea lui Ghimpu reprezinta un abuz. Legea conflictului de interese se aplica intregului guvern, inclusiv presedintelui. in baza acestei legi, Ghimpu ar fi trebuit sa evite candidatura nepotului.

Legea Bancii Nationale spune insa ca guvernatorul este numit de parlament, la sugestia presedintelui. Ghimpu ar putea argumenta ca l-a propus pe nepot (intr-o functie executiva) in calitatea sa de presedinte al parlamentului – in acel moment nu ar mai fi vorba de un conflict de interes.

Dar o a treia lege, gandita sa combata coruptia si protectionismul, precizeaza ca nici o oficialitate nu poate participa la un vot in care sunt implicate interesele sale personale sau ale unor membri de familie.

Iar Louis O'Neill incheie cu urmatoarea constatare: „Oricum ar fi privita, candidatura demonstraza lipsa de tact si da impresia unui conflict de interese. ...Familia este familie dar domnia legii si bunul simt trebuie sa guverneze in Moldova daca vrea cu adevarat un viitor european.”
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG