Linkuri accesibilitate

6.10.99 - „Arad story”: un comentariu despre reconcilierea româno-maghiară.


Emil Hurezeanu
Emil Hurezeanu
6 octombrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (Moderator: R.C. Cristea; comentariu: Emil Hurezeanu).

Arad story” – despre un spectacol grotesc oferit de politicieni. Sau despre monumentul reconcilierii româno-maghiare, care trebuia inaugurat la 6 octombrie , la Arad.

„România şi Ungaria sunt în situaţia de a se înţelege” – remarcă Emil Hurezeanu – „în profunzime şi în mod firesc”. Pentru prima oară în istoria atât de încărcată a celor două state.

Şi totuşi, la Bucureşti spre deosebire de Budapesta, deriva politicii economice, face ca naţional-populismul să rămână arma preferabilă de mobilizare politică.

Gradul mai mare de democratizare si integrare euro-atlantică a Ungariei, crează complexe la Bucureşti, exploatate la maximul de fosta Securitate în ascensiune. Se adauga un guvern slab, este de părere E. Hurezeanu, incapabil să-şi impună consecvent principiile.

Aşa se face că premierul ungar si ministrul justitiei, ajung la Arad pentru momentul comemorativ numai pentru a constata că nu sunt aşteptaţi de omologii lor români, Premierul Radu Vasile s-a lăsat convins de liderul social democrat Ion Iliescu să abandoneze proiectul.
XS
SM
MD
LG