Linkuri accesibilitate

"Dezrădăcinarea mentalităţii poliţieneşti vicioase"


Valeriu Ciobanu (Asociaţia veteranilor de război)
Valeriu Ciobanu (Asociaţia veteranilor de război)

Ministrul de interne Victor Catan şi vice-preşedintele AVR Valeriu Ciobanu înfierează violenţa poliţiei sub guvernarea comunistă

Noul ministru de interne Victor Catan a semnalat astăzi la o întâlnire cu factorii de răspundere din minister că respectarea drepturilor omului de către structurile de forţă ale statului va fi una din priorităţile absolute ale mandatului său. Printr-o coincidenţă, declaraţia de astăzi a noului ministru a fost făcută în aceeaşi zi în care un veteran de război şi-a povestit la o conferinţă de presă experienţa de personaj incomod pentru putere.

Noul ministerul de interne Victor Catan a declarat Europei Libere că se va recurge la măsuri de natură să dezrădăcineze mentalitatea poliţienească vicioasă, în timp ce un veteran al războilui de pe Nistru, a făcut dezvăluiri despre metodele de aplicare a forţei şi violenţei de către poliţişti, la care ar fi fost martor în izolatorul de detenţie al Comisariatului General de Poliţie, unde a fost ținut sub arest, timp de 4 zile, în 2003.

Valeriu Ciobanu: „Am aşteptat şase ani ca să îmi pot revendica drepturile. Am vrut să ajung pînă la Curtea Europeană, însă avocaţii nu mi-au dat voie, mi-au zis că degeaba, cu atotputerea în ţara lui Voronin, cu curajul meu, nu voi putea face nimic, ba dimpotrivă mă vor omorî într-o zi şi avocaţii nu mă vor putea salva.”

Valeriu Ciobanu
Valeriu Ciobanu este vicepreşedintele Asociaţiei veteranilor de război şi se declară hotărît să obţină intentarea unor dosare penale împotriva unor poliţişti, foşti consilieri prezindenţiali, şi chiar împotriva fostului preşedinte Vladimir Voronin pentru reţinerea sa ilegală şi tentativă de omor în anul 2003, cînd a fost acuzat de pichetare ilegală a casei unui fost candidat comunist la primăria capitalei: „Vreau să-i văd pe dînşii pe banca acuzaţilor şi pentru tînărul ucis pe 7 aprilie, Valeriu Boboc. Am fost prima lor victimă de care au dorit să-şi şteargă picioarele. M-au băgat în izolatorul de detenţie al Comisariatului general de poliţie din capitală pe patru zile, am stat şi în „obiezianik”. Tribunalul m-a eliberat, pentru că nu m-a găsit vinovat. În acele patru zile am constatat că acolo, la izolator, puţini rezistă. Personalitatea omului slab se frînge imediat. Mi-au băgat 12 persoane tatuate, cu infracţiuni grave, care nu m-au bătut crezînd că sunt preot. Pentru că nu m-au bătut, erau ei aduşi în sînge şi erau aruncaţi la picioare, li se sucea mîinile la fel ca lui Anatol Mătăsaru. Am auzit gemete în celulele vecine şi pe coridoare, că pe mulţi acolo îi băteau.”

Pentru că s-a aflat printre protestatarii care şi-au exprimat dezacordul cu rezultatele alegerilor din aprilie, mai povesteşte Valeriu Ciobanu, vechea putere ar fi continuat să îl persecute: „ m-au căutat şi la ora 6 dimineaţa, şi la 11 seara, nu eram acasă, dar de cîte ori au fost bătăi în uşa! Cît de tare se temea copilul meu! Pe 15 aprilie am fost căutat la telefonul mobil, de persoane cu numere de telefon ascunse.„

Ciobanu spune ca deţine dovezi relevante despre evenimentul din 7 aprilie pe care are de gînd să le prezinte unei comisii naţionale de investigaţii create de noua guvernare: „Am un dosar de probe pe care îl voi prezenta noii comisii. Ar trebui cît mai repede să aderăm la NATO şi UE şi acolo standardele lor nu permit să fie jungla asta, dictatura, să fie un bardac!”

Unii experţi notează că evenimentul din 7 aprilie a scos în vileag caracterul antidemoratic al sistemului de organe de drept care au acţionat în spirit totalitar. Avocatul Ion Dron, care l-a apărat pe politicianul Sergiu Mocanu, acuzat de organizarea evenimentului din 7 aprilie, consideră că tortura este, sau cel puţin a fost pînă acum la ea acasă, întrucît izolatoarele de detenţie sînt în subordinea Ministerului de Interne şi nu al Justiţiei: "Este greu de realizat dreptul la apărare mai ales în primele trei zile cînd persoana este reţinută. Şi este foarte dificil să ceri, bunăoară, într-o zi de weekend întrevedere cu un client cînd la uşă stă o persoană cu pistol automat în mînă şi-ţi spune “eu nu am voie să permit nimănui, pînă nu este permisiunea comisarului”.

Victor Catan
Ministrul de interne Victor Catan pledează pentru deschiderea unor case de arest subordonate Ministerului Justiţiei (MJ). Ministrul Catan se angajează să obţină alocarea de bani în bugetul pe anul viitor pentru asemenea instituţii: ”Preconizăm ca poliţia judecătorească, legată chiar şi cu izolatoarele, să fie transmise MJ, care deacum va asigura respectarea tuturor cerinţelor organismelor internaţionale.”

Potrivit noului ministru, vor fi aplicate şi alte măsuri de natură să dezrădăcineze mentalitatea poliţienească vicioasă: ”Se vor întreprinde toate măsurile ca poliţiştii să se concentreze asupra exercitării funcţiei de serviciu şi nu în alte părţi. Fiecare poliţist va fi luat sub control. În cadrul MAI, există Direcţia Securitate Internă, care sistematic va studia, va analiza în efectiv, va depista persoanele care sunt corupte, care încalcă regulile respective. Pe fiecare caz vor fi cercetări şi luarea măsurilor cuvenite. Totodată, în cadrul Academiei de Poliţie, deja au fost date indicaţiile respective, pentru a crea un sistem de studiu. Nicio persoană nu va fi avansată pînă nu va trece studiile respective, pregătirea profesională. Apoi în cadrul MAI vom organiza acţiuni artistice, ca să educăm poliţistul multilateral, nu doar în a interzice, a elibera, ci şi a crea condiţii normale să educăm generaţia tănără. Asta pentru că, spre exemplu, în poliţia Chişinăului, vîrsta medie în unele comisariate este 23-25 de ani. Adică e tineret care numai ce a absolvit instituţiile de învăţămînt şi s-a încadrat în poliţie, şi evident ar trebui să le asigurăm condiţii de educaţie foarte bună ca, în primul rînd, să respecte drepturile şi libertăţile omului.”

Ministrul de Interne s-a angajat să dispună constituirea unei comisii interne care va identifica poliţiştii care au recurs la tortură în timpul evenimentelor din aprilie curent: ”Dar totodată mai aşteptăm să fie creată o comisie naţională cu experţi internationali care va da şi aprecieri politice, organizaţionale şi de alt fel. Aceasta, cred eu, va fi ca o lege pentru autorităţile publice, pentru organele de drept, ca să nu se repete ceea ce ce s-a întîmplat în aprilie. Într-adevăr au fost acte de tortură, de maltratare a cetăţenilor.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG