Linkuri accesibilitate

Bucureşti: greva de avertisment a bugetarilor


Miercuri sindicatele anunţă o demonstraţie în faţa Guvernului

Liderii principalelor sindicate din Romania sustin ca astazi a avut loc cea mai mare greva din istoria recenta a tarii. Potrivit estimarilor si tabelelor facute de acestia, aproape 800 de mii de bugetari din cei un milion si jumatate, ar fi aderat la greva de avertisment de astazi. Sindicatele au urmarit sa blocheze principalele servicii publice pentru a determina guvernul sa renunte la legea unica de salarizare si la celelalte masuri de criza: cele zece zile de concediu fara plata pe care bugetarii trebuie sa le ia pina la sfirsitul anului, reducerea serioasa a numarului de angajati la stat, taierea primelor si restringerea sporurilor pe care acestia le primeau pina acuma.

Presedintele Traian Basescu socoteste insa ca aceste masuri sint echitabile devreme ce nemultumesc pe toata lumea, incurajindul pe seful guvernului de la Bucuresti sa nu cedeze sub presiunea strazii. Greva generala de astazi a blocat vamile, primariile, fiscul, administratiile publice, scolile, universitatile si chiar spitalele, care au lucrat doar cu sectiile de urgenta.

Guvernul roman, ramas minoritat in urma retragerii socialilstilor, este amenintat de sindicate cu miscari serioase de strada, prima dintre ele va avea loc miercuri in fata executivului, unde si-au anuntat participarea 20 de mii de oameni, dintre care si o mie de politisti, la rindul lor nemultumiti de legea unica de salarizare. Pe lista de revendicari se afla si cresterea salariului minim pe economie de la 600 de lei la 740 de lei, refacerea grilelor din legea unică de salarizare, susţinerea unităţilor economice, crearea de locuri de muncă, protecţia lucrătorilor.

Ministrul finantelor Gheorghe Pogea, care in mod paradoxal ocupa temporar si portofoliul muncii i-a chemat la negocieri pe liderii sindicatelor, dar in urma discutiilor au anuntat ca protestele vor continua cu un calendar complex in saptaminile urmatoare, pina cind guvernul le va rezolva cererile.

Primul ministru le-a raspuns ca nu are resurse ascunse, dar le-a oferit in schimb o ordonanta care prevede drept de folosinţă gratuită şi cumpărare a sediilor sindicale la preţ redus. E posibil ca in zilele urmatoare conflictele sindicale din Romania sa sporeasca, maicuseama ca ministerul Transporturilor a anuntat ca va continua concedierile de la calea ferata cu inca 10 mii de oameni.
XS
SM
MD
LG