Linkuri accesibilitate

Interviu cu Igor Boţan - observator OSCE la alegerile parlamentare din Germania

Igor Botan: Primul lucru care se remarca in alegerile din Germania este increderea pe care o au cetatenii si organele federale in administratia locala si in puterea municipalitatilor. Principala instiutie in organizarea alegerilor din Germania sint municipalitatile. Lucrul cel mai impresionant este increderea absoluta din partea partidelor politice si din partea cetatenilor in administratia locala si in municipalitati, care organizeaza totul – de la registrul civil, listele electorale, instruirea functionalrilor electorali, recrutarea acestora prin anunturi publice. Practic pot spune ca sistemul electoral german se bazeaza pe municipalitati, lucru care este de inimaginat intr-o tara precum este Republica Moldova.

Vasile Botnaru: Pornind de la experienta, uneori trista, din Republica Moldova, cum reusesc nemtii sa depaseasca confruntarile pornind de la simpatiile lor politice. Va intreb pentru ca din cite am auzit, nici microbistii germani nu sint foarte violenti. In alegeri cum se intimpla, sint ei patimasi ca si moldovenii?

Igor Botan: Nu sint patimasi ca moldovenii. Am asistat la diferite intilniri electorale, la asa numite raliuri electorale. Si explicatia este foarte simpla, ea se bazeaza pe ceea ce numim cultura politica. In Germania cultura politica este la un nivel foarte inalt. Deci, cetateanul este constient de drepturile pe care le are. Si increderea pe care o are in administratie se regaseste probabil in bunastarea cetateanului si in functionarea mai mult sau mai putin perfecta a mecanismului statal. In Republica Moldova putem constata ca nivelul culturii politice din pacate este foarte jos si de aici apar problemele, se genereaza conflictele. Pe noi nu ne ajuta nici coduri deontologice, nici Codul comportamentului electoral semnat de partide politice, nici observatorii internationali si locali cu miile nu ne ajuta. In Germania in general nu exista notiunea de observator la alegeri. Dar in legislatia electorala si in Constitutie este stipulat ca alegerile sint publice. Deci orice cetatean al Germaniei, inclusiv cetatean strain, in principiu poate asista la intreg procesul electoral, poate intra la orice sectie de votare si urmari cum se desfasoara alegerile. Am descoperit ca in Germania de exemplu nu exista coduri deontologice ale ziaristilor. Cind ii intrebi de Codul deontologic, ei string din umeri si zic: noi nu avem nevoie de asta, noi avem bun-simt. O afacere media ca orice afacere este bazata pe un anumit profit si atunci interesul cetateanului prevaleaza asupra intereselor politce.
XS
SM
MD
LG