Linkuri accesibilitate

12.10.99 - A doua reuniune a Comitetului parlamentar de cooperare Moldova-Uniunea Europeană


Eurodeputatul socialist Jan Marinus Wiersma
Eurodeputatul socialist Jan Marinus Wiersma

R. Moldova se pronunță pentru un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

12 octombrie 1999

A doua reuniune a Comitetului parlamentar de cooperare Moldova-Uniunea Europeană.

Dan Ionescu : Pentru delegatia Parlamentului European care se află în prezent la Chişinău, ziua de astazi a avut o agendă foarte încărcată. Ea a inclus şi o intrevedere cu preşedintele Petru Lucinschi, care a declarat, cu această ocazie, că integrarea europeană ramîne o prioritate absolută a politicii externe a republicii Moldova. Tot marti, delegatia a participat la şedinta comitetului parlamentar de cooperare între republica Moldova şi Uniunea Europeană. Amanunte de la Sergiu Praporscic:

La Chişinău astazi şi-a început lucrările cea de-a doua reuniune a comitetului parlamentar de cooperare republica Moldova-Uniunea Europeană. La deschiderea reuniunii a participat preşedintele parlamentului Dumitru Diacov, care a reafirmat disponibilitatea Republicii Moldova de a semna cu Uniunea Europeana un acord de asociere. Diacov a subliniat ca prin incheierea acestui acord Chişinăul nu cere un tratament privilegiat, ci „definirea unor relatii contractuale care sa ne ofere o perspectiva clara de integrare graduala in Uniunea Europeana”. Preşedintele parlamentului a dat drept exemplu tratamentul de care se bucura în prezent ţările baltice.

Vom preciza că ieri, delegatia Parlamentului European, in frunte cu Jan Marinus Wiersma a sosit in capitala republicii Moldova. Delegatia avut intrevederi cu preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov iar astazi s-a intilnit cu şeful statului, Petru Lucinschi. Dupa întrevederea cu preşedintii comitetului de cooperare parlamentara, Jan Marinus Wiersma şi Valeriu Matei au făcut declaratii pentru presa. Valeriu Matei a spus că în cadrul întrevederii s-a subliniat faptul că integrarea republicii Moldova în Uniunea Europeana este o dominanta a vieţii politice de la Chişinau.

Valeriu Matei: „S-a menţionat de către şeful statului şi importanta chestiunilor pe care noi le-am abordat în repetate rînduri, crearea unei zone de liber schimb între Republica Moldova si Uniunea Europeana, accederea cît mai urgenta a Republicii Moldova la Organizatia Mondială a Comerţului şi o problema pe care în repetate rînduri am abordat-o de asemenea este începutul negocierilor privind semnarea Acordului european de asociere la Uniunea Europeana, în paralel cu implementarea Acordului de parteneriat şi cooperare dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana. la fel ca şi în cadrul reuniunii comitetului s-au adus multumiri în ceea ce priveste sprijinul pe care Uniunea Europeana îl acordă republicii Moldova, tratamentului diferenţiat de care noi ne bucuram faţă de alte state din aceasta zonă a Europei.”

Valeriu Matei a spus că în curînd Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova un credit in valoare de 15 milioane euro. Jan Marinus Wiersma a declarat presei că în ultimii 2 ani s-au înregistrat progrese considerabile în aplicarea programului de cooperare si acordului de parteneriat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. El spune că această cooperare dintre părţi trebuie să aibe rezultate concrete pentru populaţia Republicii Moldova. Totodată, Jan Marinus Wiersma a anunţat că miercuri, delegaţia parlamentului european va pleca in Transnistria şi va încerca să obţină o întrevedere cu deţinutul politic, deputatul Ilie Ilaşcu.

J.M.Wiersma: „Ne preocupă foarte mult cantităţile mari de armament care sunt depozitate acolo care, după părearea noastră, trebuie îndepărtate fie distruse, pentru că deja sunt prea multe arme care circulă liber în această regiune, am încercat să discutăm cu oamenii de la Tiraspol pebntru ca sa ni se permita sa il vizităm pe domnul Ilaşcu şi am cerut şi autorităţilor ruse să ne sprijine în această direcţie. Nu am avut însă nici o confirmare dacă această vizită va fi posibilă. Dar sper că oamenii de la Tiraspol o să înţeleagă că noi suntem parlamentari şi vrem să apăram drepturile unor colegi parlamentari care au fost închişi dintr-un motiv greşit.”

Delegatia Parlamentului European se va afla la Chişinău pînă la sfîrşitul săptămînii curente. După ce vor reveni de la Tiraspol, parlamentarii europeni vor susţine o conferinta de presa.
XS
SM
MD
LG