Linkuri accesibilitate

Noii îmbogăţiți? Îi ştim - Săracii? Îi vedem peste tot - Unde e clasa de mijloc?


În lumea de azi, reprezentanţii clasei de mijloc ar trebui să fie motorul societăţii

Clasa de mijloc în Occident este o categorie socială familiară şi uşor de depistat. Ea este definita mai întâi după nivelul de bunăstare, apoi după valorile pe care le împărtăşesc cei care o compun. Lucrurile sunt mai complicate în ţările în tranziţie, fostele ţări comuniste. Exista oare, o definitie a moldoveanului de mijloc ? Are el un statut ? Care sunt criteriile de incadrare in aceasta categorie ? Cine este el ? Unde il regasim ? Care sunt aspiratiile acestui cetatean.

După o definiţie a Băncii Mondiale, din clasa de mijloc, la nivel global, fac parte toţi cei care au venituri între 4 mii şi 17 mii de dolari pe an. În multe părţi ale lumii, clasa de mijloc pune un accent important pe nivelul de educaţie, progresul economic, supremaţia legii, forma democratică de guvernare şi libertatea de expresie. În fostele ţări comuniste, a apărut în ultimii ani o categorie de oameni care, sub aspect economic, ar răspunde criteriilor clasei de mijloc. Ei se deosebesc de marii oligarhi, îmbogăţiţi odată cu schimbarea regimului, dar şi de cei săraci, care abia au de mâncare.

Dar cât de numeroasă este clasa de mijloc în ţările în tranziţie? Este oare criteriul economic cel mai potrivit pentru a o defini? Împărtăşesc oare cei care o compun aceleaşi valori cu semenii lor occidentali? Un studiu sociologic realizat de revista Economist constată că în Ucraina, de exemplu, 65 la sută dintre cei care se consideră reprezentanţi ai clasei de mijloc cred că alegerile libere sunt foarte importante. Pe de altă parte, numai 53 la sută din persoanele cu venituri mai mici acordă alegerilor libere aceeaşi importanţă. În Rusia, mai puţini reprezentanţi ai clasei de mijloc acordă o importanţă majoră alegerilor libere, numai 51 la sută, dar acest procent este totuşi mult mai mare decât al celor din categorii sociale mai sărace.

Cine face parte din clasa de mijloc în Moldova? Cât de numeroasă este această clasă? Care sunt problemele şi interesele ei principale? Valeriu Ursu, de profesie este doctor, dar a abandonat medicina si a practicat mai multi ani businessul. L-am intrebat daca el se considera reprezentant al clasei de mijloc.

Natalia Catrinescu
Natalia Catrinescu este o tanara care a activat mai multi ani in Moldova, dar o buna experienta a acumulat-o in Occident. Am intrebat-o si pe ea unde se regaseste ca apartenenta la o clasa sociala.





Dorin Chirtoacă
Multa lume sustine ca R. Moldova este o tara a contrastelor care se vad cu ochiul liber: in afara de nenumarate marci de autoturisme fabricate pe toate meridianele globului, in afara de magazinele supraincarcate de marfuri si de cumparatori cu posibilitati financiare, exista patura celor nevoiasi care privesc cu ingrijorare ce le poate aduce ziua de maine, adica noi scumpiri, datorii catre diversi furnizori casnici, imposibil de platit, cheltuieli pentru a invata copii etc. Sa fie oare o lupta de supravietuire in care rechinul cel mare inghite fara sa clipeasca pestisorul cel mic. Sa fie o minoritate imbogatita si o majoritate impinsa in saracie? La aceste intrebari vom incerca sa aflam raspuns de la primarul municipiului Chisinau Dorin Chirtoaca. L-am intrebat mai intai pe edilul capitalei, reprezentantul carei paturi este?
Previous Next

XS
SM
MD
LG