Linkuri accesibilitate

România pe rol de alternativă în rezervă

Numele primarului Dorin Chirtoaca apare astazi in doua stiri din presa de la Bucuresti. Evenimentul zilei relateaza despre coletul gasit ieri in apropierea Ministerului de Interne si pe care scria “Moarte lui Chirtoaca”. Citand ProTV Chisinau, stirea informeaza si despre continutul inofensiv al pachetului. Ziarul Ziua se refera la un articol aparut in Timpul, si in care este criticata difuzarea de catre televiziunea NIT a unui reportaj care ar incita la violenta impotriva noii puteri. Imaginile difuzate inregistrau declaratii agresive ale unor participanti la un recent miting de protest al pensionarilor. Acestia sustineau ca actuala conducere a capitalei trebuie omorata, impuscata sau exterminata, relateaza Ziua.

Sectiunea economica a aceluiasi ziar reaminteste ca in aceste zile are loc la Bucuresti Forumul Economic si Energetic al Marii Negre, organizat de Consiliul Atlantic al Statelor Unite, cu sprijinul autoritatilor romane. Ziua prezinta posibile conexiuni cu interesele Romaniei ale solutiilor discutate la forum, legat de problematica energetica in regiunea Marii Negre si a Marii Caspice. Desi a primit prima oferta de gaze pentru participarea la proiectul gazoductului Nabucco, Romania ramane inca interesanta si pentru Rusia, in perspectiva conductei concurente, South Stream. Deocamdata, rolul Romaniei ar fi acela de alternativa in rezerva, prin care Moscova sa preseze obtinerea participarii Turciei si Bulgariei. Articolul din Ziua aminteste si ca Bucurestiul a luat recent masura de a sprijini financiar rafinaria RAFO Onesti, care ar putea intra in angrenajul necesar participarii la proiectul Nabucco.

La Bucuresti, comentariile sunt dominate insa de ruperea coalitiei de guvernare. Cristian Campeanu, de la Romania libera, exclama chiar in titlu: ”In sfarsit!” El adauga ca, la vremea cand a acceptat un guvern al democrat-liberalilor cu social-democratii, “presedintele Traian Basescu si-a sacrificat principalul ascendent moral pe care-l castigase in timpul episodului Monica Macovei si al suspendarii“.

Mircea Cartarescu deplange in Evenimentul zilei calculul politic cinic care a condus la plecarea PSD din guvern. El admite insa ca jocul dovedeste multa abilitate. Castigator net este, in opinia sa, PDL si, in prelungirea partidului, Traian Basescu. Practic, sustine comentatorul, liderul PSD Mircea Geoana si-a compromis deja candidatura la alegerile prezidentiale.
XS
SM
MD
LG