Linkuri accesibilitate

Candidatura lui Cornel Ghimpu la BNM expune AIE la acuzaţia de nepotism


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

După retragerea candidaturii, AIE anunţă că guvernatorul BNM va fi numit săptămîna viitoare

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a retras candidatura lui Cornel Ghimpu, la funcţia de Guvernator al Băncii Naţionale, care a devenit vacantă după expirarea la 25 septembrie a mandatului fostului guvernator, Leonid Talmaci. Candidatura lui Cornel Ghimpu, în prezent prim-vice preşedinte al Băncii comerciale Victoria Bank, a provocat critici dure la adresa liderului Legislativului. Ghimpu a fost acuzat de nepotism, deoarece Cornel Ghimpu, fiul regretatului Gheorghe Ghimpu, fost disident anticomunist, îi este nepot.

Iniţiativa de a înainta candidatura lui Cornel Ghimpu aparţine Alianţei pentru Integrare Europeană şi nu preşedintelui Parlamentului. Asta spun colegii de coaliţie ai lui Mihai Ghimpu respingînd acuzele de nepotism la adresa spicherului.

Preşedintele Parlamentului, la rîndul său, recunoaşte că a avut o reţinere: "Eu am meditat foarte mult, ştiam că va apărea problema această şi am vrut să venim şi am venit cu foarte mulţi tineri care au şcoală nouă, au şcoala să construim ceea ce dorim noi”.

Opoziţia comunistă face însă abstracţie de nuanţe. Deputatul comunist Grigore Petrenco: „Sigur că este inadmisibil ca rudele să fie înaintate la principalele funcţii în stat. Altfel putem obţinem un regim nepotist”.

Igor Munteanu
Analistul politic Igor Munteanu consideră că acuzaţiile de nepotism sunt prejudicioase pentru imaginea oricărui partid politic. Expertul califică modul în care Alianţa pentru Integrare Europeană a propus candidatura lui Ghimpu la funcţia de Guvernator al Băncii Naţionale, drept „o grabă regretabilă”: „Şi vorbim despre faptul că anumite proceduri indispensabile pentru nominalizarea unor candidaţi atât de importanţi nu au fost respectate şi acest lucru vorbeşte că Parlamentul trebuie să se grăbească încet. Trebuie să folosească din plin capacitatea instituţională ca să-şi pregătească mai bine deciziile şi atunci nu am fi în prezenţa unor asemenea situaţii regretabile”.

Igor Munteanu sugerează că înainte de a se avansa propunerea ce-l viza pe Cornel Ghimpu, autorii ideii ar fi trebuit să se fi gîndit că alegerea sa în funcţia de Guvernator al Băncii Naţionale ar fi fost în dezacord cu Legea privind conflictul de interese.

Pentru că discuţiile despre presupusa probă de nepotism au luat proporţii, i-am întrebat pe oameni întîlniţi pe străzile capitalei ce părere au.

„Dacă persoana are capacităţi înalte poate fi înaintată, indiferent dacă are o rudă în Guvern sau Parlament”

„Omul trebuie ales ţinând cont de cunoştinţele care le posedă, dar nu de rude. Din păcate însă la noi al doilea criteriu este unul decisiv”

„Nu au nicio importanţă rudele, important e ca persoana să posede capacităţile necesare, pentru a şti exact ce trebuie să facă”

„Dacă omu-i competent şi are capacităţi de conducere, nu are importanţă a cui este neam. Poate-i cel mai deştept, de ce trebuie dat jos?

Alianţa pentru Integrare Europeană a promis că viitorul Guvernator al Băncii Naţionale va fi numit săptămâna viitoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG