Linkuri accesibilitate

Popularitatea democraților americani în scădere


Un semnal de alarmă pentru Obama și partidul său.

Democratii controleaza ambele camere ale Congresului American si Casa Alba. Se mentine popularitatea lor la aceleasi cote ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Dintr-un recent sondaj Gallup rezulta ca democratii inca mai detin un avans de popularitate, dar ca diferenta este in scadere. Intrebarea pusa in sondaj este legata de identificarea alegatorilor cu un partid sau un altul.

Timp de citiva ani republicanii au pierdut teren atunci cind a fost pusa aceasta intrebare. Reperele de atunci au fost razboiul din Irak si maniera inedecvata in care administratia Bush s-a raportat la devastatorul uragan Katrina. Si in 2007 si 2008, republicanii au avut probleme de popularitate, ceea ce in linii mari nu s-a schimbat nici acum.

In general in sondajele din ultima vreme circa 33 la suta dintre cei intrebati spun ca sint democrati. In aprilie, un sondaj ABC News arata ca 21 la suta spun ca sint republicani. De atunci incoace insa procentul a ajuns la 25 la suta – si asta este interpretat ca o reactie la debutul presedintiei Obama. Diferenta de circa 10 procente in favoarea democratilor e considerata totusi importanta.

O categorie decisiva in alegeri sint independentii. Multi dintre acestia au totusi inclinatii catre un anumit partid politic. In aprilie, intre independenti 17 la suta spuneau ca au simpatii democrate si 11 – republicane. Acum insa diferenta ajuns de doar doua puncte, in favoarea democratilor.

Democratii sustin ca starea economiei inca precara are drept consecinta fireasca scadere a entuziasmului fata de partidul de guvernamint, dar o diferenta in favoarea democratilor de intre 6 si 10 la suta este considerata de ei linistitoare. Consultantii republicani arata ca presedintia Bush si problemele ei a facut ca multi republicani sa se declare independenti si multi independenti – democrati.

Cu alte cuvinte s-a produs o deplasare catre stinga din cauza exceselor de drepta ale lui Bush. Acum – spun ei – s-ar produce fenomenul invers, pe fondul politicilor de stinga ale lui Barack Obama. Un alt fapt de luat in considerare este ca independentii prin definitie sint sceptici cu privire la rolul statului – or faptul ca Obama pare sa-l mareasca nu poate avea ecou pozitiv. Dar chiar si asa, efectul Bush se mai face simtit si republicanii continua sa sufere consecintele. Dar rezultatele sondajelor sint totusi si un semnal de alarma pentru Obama si partidul sau.
XS
SM
MD
LG