Linkuri accesibilitate

Exportul de struguri și vinuri în curs de demonopolizare


Valeriu Cosarciuc, ministrul agriculturii și al industriei alimentare
Valeriu Cosarciuc, ministrul agriculturii și al industriei alimentare

Interviu cu Valeriu Cosarciuc, ministrul agriculturii.

Guvernul a anunţat că a înlăturat recent toate restricţiile impuse anterior la exportul de struguri. Decizia a intrat în vigoare pe 29 septembrie. Pînă atunci Agenţia „Moldova-Vin” urma să înştiinţeze Serviciul Vamal despre noile condiţii de export şi să anuleze obligativitatea înregistrării contractelor de export. Totodată, astăzi, Parlamentul ar putea modifica Legea Viei si Vinului pentru a asigura comertul liberalizat al produselor vinicole. Asta dupa ce expertii au avertizat că o bună parte din roada de struguri ar putea sa ramina neacoperita in situatia in care depozitele fabricilor de vin nu au fost inca golite din cauza restrictiilor de export.
Invitatul emisiunii este ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc. Vom discuta cu dumnealui despre condiţiile de export, ce acte sunt necesare, unde trebuie să se adreseze producătorii de struguri, etc
.

Elena Cioina: Domnule Cosarciuc, cine şi în ce condiţii va putea exporta struguri, indiferent că sunt pentru consum sau pentru producerea vinului?

Valeriu Cosarciuc: În primul rând vreau să vă spun că până nu demult, exportul de struguri era restricţionat printr-o decizie voluntară a agenţiei „Moldova-Vin”, care prevedea că pentru a fi posibil de exportat strugurii de soiuri tehnice, era nevoie de înregistrat contractul la această agenţie şi acest contract trebuia să conţină şi anumite preţuri pentru strugurii de soiuri tehnice la export. Prin insistenţa noastră, această decizie a agenţiei „Moldova-Vin” a fost abrogată şi astăzi producătorii de struguri de soiuri tehnice şi agenţii economici, care pot face tranzacţii comerciale, au posibilitatea de a face aceste exporturi fără nici un fel de restricţii. Adică, îndeplinesc numai documentele cerute de departamentul vamal şi prezintă certificatul care confirmă c alitatea şi inofensivitatea produselor pentru export. Şi atât. Eu cred că aceasta este o măsură importantă, fiindcă altfel, practic se monopoliza această piaţă şi măsurile, care au fost întreprinse de guvernarea precedentă şi în 2008 şi până nu demult în 2009, a dus la aceea, că cei care se ocupă cu creşterea strugurilor, n-au avut posibilitate să dispună de proprietatea lor aşa cum prevede legislaţia R. Moldova.

Elena Cioina: Domnule Cosarciuc, deblocarea exportului, va stimula vinificatorii de exemplu, să cumpere struguri la un preţ rezonabil, având în vedere că acum ei sunt comercializaţi la un preţ foarte mic?

Valeriu Cosarciuc
: Guvernul actual a mai întreprins o măsură foarte importantă. A eliminat restricţiile cu privire la exportul vinului în vrac. Pentru că şi exportul vinului în vrac era restricţionat printr-o măsură de înregistrare a contractelor la „Moldova-Vin” şi iarăşi această măsură a dus la aceea că practic s-a monopolizat piaţa exportului de vinuri în vrac. Noi am eliminat şi această restricţie, care a fost introdusă de către „Moldova-Vin” încă din anul 2008 şi acum agenţii economici pot să dispună de producţia lor, aşa cum ei consideră de cuviinţă şi pot face exporturile în ţările în care au contractele respective. Noi suntem siguri că această măsură va duce la aceea că se vor vinde acele stocuri masive, care sunt la producătorii de vinuri şi asta va permite ca ei să achiziţioneze strugurii din roada anului 2009 şi astfel să contribuie la aceea, ca viticultorii să-şi primească banii pentru munca lor asiduă.

Elena Cioina: Domnule Cosarciuc, cu referinţă la producătorii de struguri – vor putea exporta inclusiv producătorii, care deţin cote sau totuşi vor fi anumiţi agenţi economici, care vor cumpăra de la ei şi respectiv vor putea face exportul?

Valeriu Cosarciuc: Acum nu sunt restricţii. Toţi cei, care de pildă au în proprietate acest produs, care se numeşte „struguri de soiuri tehnice” pot face aceste exporturi fără nici o restricţie. Şi vreau să adaug că ieri, guvernul a adoptat o hotărâre prin care a fost acceptată modificarea legii viei şi vinului. Va fi modificat art. 27 care prevedea restricţii la exportul distilatelor în vin şi de vinuri în vrac. Astăzi în Parlament vom propune acest proiect de lege şi sperăm că Parlamentul va accepta ca să fie eliminată şi această restricţie, care va permite ca acele stocuri mari de vin şi de vinuri în vrac, care sunt la agenţii economici de vinificaţie să fie comercializate şi asfel să apară iarăşi resurse financiare la întreprinderile de vinificaţie, ca ele să-şi poată continua activitatea, să se achite cu cei care le-au vândut struguri în anii precedenţi. Vreau să menţionez că sunt datorii ale agenţilor economici de vinificaţie faţă de viticultori încă din anul 2006 în sumă de vreo sută de miioane de lei şi în afară de asta sunt şi datorii ale agenţilor economici de vinificaţie faţă de bănci. Adică, noi suntem siguri că aceasta e o măsură, care va permite ca agenţii economici, care au în proprietate aceste produse, să dispună de ele aşa cum prevede Constituţia R. Moldova.

Vitalie Enache: Domnule ministru, care să fie un preţ rezonabil pentru strugurii din acest an, pentru că înţelegem că avem şi o roadă mai bogată în comparaţie cu anul trecut?

Valeriu Cosarciuc: Noi, cei de la Guvern, nu putem acum să spunem care ar fi un preţ rezonabil. Dar suntem siguri că odată cu aplicarea noilor măsuri, pe care le-a propus guvernul actual şi anume eliminarea acestor restricţii, vor apărea mai multe posibilităţi pentru vinificator de a cumpăra strugurii, odată cu apariţia acestei cereri de cumpărare a strugurilor, vor creşte şi preţurile la struguri şi ţăranii vor putea recupera acele investiţii pe care le-au făcut pentru a produce struguri în anul 2009.

Vitalie Enache: Unde e cel mai rentabil astăzi să fie exportaţi strugurii, luând în considerare că avem în ţările apropiate sau limitrofe şi nu numai, criză economică, deci şi o cerere mică?

Valeriu Cosarciuc: Este criză şi în Ucraina şi în România. Acum strugurii au început să fie exportaţi în Ucraina şi România. Însă nu putem spune unde este mai rentabil. E foarte important să înţelegem un lucru, că în R. Moldova trebuie să avem o regulă, că cel care deţine în proprietate un produs, aşa cum e scris în Constituţie, el trebuie să dispună de această proprietate aşa cum consideră el de cuviinţă. Nu statul trebuie să intervină şi să spună că uite, asta se poate exporta şi asta nu. Asta e important că promovează guvernul actual, că agenţii economici, care îşi asumă nişte riscuri pentru a face o activitate de afacere, trebuie să fie foarte sigur că nimeni nu va interveni şi nu le va introduce nişte interdicţii, care le va implica nişte pierderi şi financiare, şi în ceea ce priveşte mai ales, pierderea afacerilor pe care ei le promovează în R. Moldova.

Elena Cioina: Este adevărat că trebuie să se ţină cont şi de Constituţie, dar atunci când de exemplu, producătorii moldoveni vor merge în străinătate şi nu vor putea să-şi vândă produsele, respectiv va trebui să intervină statul, poate cu anumite facilităţi sau poate prin anumite contracte pe care să le poarte cu alte state?

Valeriu Cosarciuc: În primul rând, R. Moldova trebuie să aibă relaţii bune cu vecinii. Dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine că în ultimii ani, principala piaţă de desfacere a producţiei din R. Moldova era România. Dar ştim foarte bine care au fost relaţiile dintre R. Moldova şi România. Nici un stat, de pildă, care îşi vinde producţia pe o piaţă oarecare, nu intervine ca să strice relaţiile cu ţara respectivă. De aceea, unul din obiectivele cele mai importante ale guvernului actua, este de a restabili relaţiile de bună-vecinătate cu România şi Ucraina, astfel că să ne putem promova foarte liber produsele noastre pe aceste pieţe şi să avem şi unele facilităţi. Aveţi perfectă dreptate că aici ar trebui să intervină statul. Nu în proprietatea agentului economic, dar de a crea condiţii ca agentul economic să poată liber să meargă pe aceste pieţe şi să-şi desfacă producţia, să vândă această producţie.

Elena Cioina
: Domnule Cosarciuc, vă mulţumim. Vă reamintim, că am discutat cu ministrul agriculturii, Valeriu Cosarciuc despre noile condiţii de export al strugurilor.
XS
SM
MD
LG