Linkuri accesibilitate

"Să ne lase Dumnezeu să păşim pe pământ cât vom mai putea"


La Azilul Republican de ziua mondială a oamenilor în etate

Muzica, dispoziţie bună şi bucate alese – de toate acestea au avut parte, astăzi, bătrânii şi invalizii de la Azilul republican. Şi nu întâmplător. Astăzi este marcată Ziua Mondială a oamenilor în etate.

Elena Luchian
De trei 3 ani, azilul de bătrâni este o adevărată casă pentru Elena Luchian. Nu are pe nimeni. A venit la azil din satul Vorniceni, raionul Străşeni. Când am întâlnit-o, se întorcea de la piaţă. Bătrâna spune că suferă de cancer dar totuşi pare optimistă şi plină de viaţă: "Este mai bine decât acasă. Ne salutăm, avem diferite persoane în vizită, ne jeluim, mai sfătuim. Îmi doresc să fiu sănătoasă şi pace pe pământ. Conducătorii ţării se vor alege şi singuri, îşi vor vedea de nevoile lor, noi deja nu mai putem să facem nimic".

Maria Ceban
De mică a crescut la orfelinat iar acum îşi petrece bătrâneţea la azil. Este vorba de Maria Ceban din satul Cobusca - Veche, Anenii – Noi. Ceea ce o nemulţumeşte cel mai mult este indiferenţa copiilor care şi-au adus părinţii la azil să-şi petreacă restul vieţii: "Eu am venit de nevoie. Aici majoritatea însă sunt cu copii. Îi educă pe părinţi ca pe nişte câini şi îi lasă. Ştiu aşa un caz când fata şi-a adus mama în port-bagaj şi a lăsat-o aici. Aceşti copii nu au inimă. Am crescut la stat, am lucrat şi am venit să mor, tot la stat. Omul a muncit o viaţă, a venit timpul să se mai odihnească. Dacă aveam copii, stăteam acasă".

De Ziua Mondială a Oamenilor în Etate, pensionara Elena Plămădeală îşi doreşte: "Să ne lase Dumnezeu să păşim pe pământ cât vom mai putea şi pentru toată lumea sănătate. Copii nu am dar îmi este dor de rude".

Nina Doni
La Azilul Republican pentru invalizi şi pensionari se află în prezent 194 de persoane. Tot aici au şi o biserică şi o clinică. Asistentele medicale dar şi personalul azilului au grija cea mare de bătrâni. Medicul şef Nina Doni: "Majoritatea persoanelor sunt fără rude, sunt vizitate de prieteni. Este un contingent special care merită multă atenţie".



Olga Ciolacu
Cel mai important dar oferit astăzi bătrânilor şi invalizilor de la Azilul Republican, a fost concertul interpretei Olga Ciolacu: "Aceşti oameni sunt atât de singuratici şi amărâţi încât chiar îmi face şi mie plăcere să vin să le aduc un pic de lumină în viaţa lor, lipsită de bucurii. Ei au lumea lor, ei trăiesc în altă dimensiune decât noi ceilalţi".


O bună parte a oamenilor în etate din Republica Moldova îşi petrec bătrâneţea la aziluri, fie că sunt plasaţi aici de rude sau rămân singuratici. Experţii susţin, însă, că actualele aziluri de bătrâni nu corespund standardelor şi izolează majoritatea oamenilor în etate de societate iar R.Moldova ar avea nevoie de structuri mult mai eficiente

Potrivit unui studiu, realizat de Organizaţi neguvernamentala „A doua respiratie pentru cei în etate”; peste 80 la sută dintre bătrâni declară ca au un trai indecent, iar pensia pe care o primesc nu le ajunge nici pentru hrană. Mai mult de 15 la sută din bătrânii pensionaţi lucrează pentru a-şi asigura un trai mai bun. Majoritatea acestora lucreaza fie în calitate de paznici sau profesori, pe motiv ca tinerii refuză să accepte salariile mici.
Previous Next

XS
SM
MD
LG