Linkuri accesibilitate

"Adevărul" semnalează felicitările primite de Vlad Filat de la Angela Merkel


"Ziua" despre cum a reuşit Rusia să pună pe jar Ucraina

Statutul limbii romane in Republica Moldova, relatia cu NATO si soarta Transnistriei sunt cele trei subiecte care apar in articolele de la Bucuresti despre vizita premierului Vlad Filat la Bruxelles.

Cotidianul
citeaza raspunsul premierului la o intrebare a europarlamentarului roman Traian Ungureanu: “Noi am mentionat ca dorim relatii aprofundate cu NATO, iar in perioada urmatoare dorim informarea corecta a cetatenilor in legatura cu ceea ce inseamna cu adevarat NATO” – si precizeaza ca doar cetatenii pot decide renuntarea la statutul neutru al tarii din punct de vedere militar. Cotidianul observa insa ca la numai o zi dupa aceste afirmatii, Vlad Filat a primit felicitari din partea premierului rus Vladimir Putin si de la cancelarul german Angela Merkel.

Adevarul citeaza presa de la Chisinau cu amanuntul ca in Bundestagul german s-ar fi remarcat ca unul dintre primele gesturi politice ale cancelarului reconfirmat a fost mesajul transmis lui Vlad Filat. Ar fi, de altfel, si prima oara cand un oficial german de acest rang transmite un asemenea mesaj unui prim ministru moldovean la investirea in functie, sustin sursele citate de Adevarul.

Potrivit cotidianului Ziua, la Bruxelles, discutiile privind situatia Transnistriei i-ar fi revenit ministrului de externe Iurie Leanca. Dupa Adunarea Generala a Natiunilor Unite, la care a luat parte ambasadorul moldovean Alexandru Cujba, reactia asistentului secretarului general al NATO, Robert Simmons, este amintita aici: retragerea trupelor rusesti din Transnistria ar duce la o imbunatatire a relatiilor NATO-Rusia. Ziua se refera si la modificarile legislative adoptate de Rusia dupa conflictul de anul trecut din Georgia – conflict iscat tocmai de incercarea Georgiei de a recapata controlul asupra unei regiuni separatiste. In clipa de fata, arata cotidianul de la Bucuresti, Rusia a reusit sa puna pe jar Ucraina, odata cu legalizarea explicita a dreptului de a interveni in afara granitelor tarii pentru protejarea minoritatii ruse din alte state.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG