Linkuri accesibilitate

Raportul FMI asupra stării economiei mondiale


Olivier Blanchard (FMI)
Olivier Blanchard (FMI)

Pentru Moldova, FMI prognozează o scăderea cu 9% a PIB

Economia Republicii Moldova va scădea anul acesta cu 9 procente, estimează Fondul Monetar Internaţional. Într-un nou raport despre starea economiei globale, FMI a redus drastic prognoza pentru Moldova faţă de cea făcută în primăvară, când estima pentru anul acesta o creştere economică de 8 la sută.

Este greu de desluşit ce se află în spatele acestor cifre. FMI nu explică în raport cum a ajuns la noua concluzie, dar spune că ţările cu venituri mici, categorie la care este inclusă Republica Moldova, singura din Europa de Est, au fost lovite în mod deosebit de criza economică globală, mai puternic decât se anticipase cu jumătate de an în urmă.

Prognozele Fondului urmează aproape fidel datele furnizate de Guvernul moldovean. Până la alegerile parlamentare din 5 aprilie, fostul guvern comunist negase că Moldova este afectată de criza globală şi abia în luna iulie a recunoscut că Produsul Intern Brut al Moldovei scăzuse cu 7,8 la sută în prima jumătate a acestui an.

Fondul Monetar Internaţional spune în raportul publicat astăzi că şi mai tare criza a lovit în Ucraina, unde se aşteaptă o scădere a economiei cu 14 la sută anul acesta. Economia României va scădea cu 8,5 la sută iar a Rusiei cu 7,5. Toate aceste ţări vor înregistra anul viitor creşteri economice, însă pentru Republica Moldova creşterea anticipată de FMI este zero.

La nivel global, raportul FMI spune că economia îşi revine din criză mai repede decât se anticipase primăvara. „Putem spune că refacerea economiei a început”, a declarat economistul şef al FMI, Olivier Blanchard. „Cifrele pentru următoarea jumătate de an ar trebui să arate o creştere în cele mai multe ţări. Cu un an în urmă, prognozele erau mult mai pesimiste, dar am evitat scenariul cel mai prost”, a spus Blanchard.

Dar criza încă nu a luat sfârşit. Fondul recomandă guvernelor să nu renunţe prematur la măsurile de stimulare a economiei. FMI se aşteaptă ca economia globală să descrească anul acesta cu 1.1 la sută. Anul viitor ea va creşte cu 3.1 la sută, iar motoarele creşterii vor fi China şi India.

Fondul Monetar Internaţional spune că recesiunea economică a fost depăşită deja în ţări ca Germania, Franţa şi Japonia. Economia acestor ţări a început să crească din nou. Pentru Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, prognoza FMI indică o uşoară creştere abia din anul viitor.

Fondul, care a obţinut responsabilităţi şi capacităţi financiare extinse pe timpul crizei, spune că a elaborat un program special pentru studierea impactului în ţările cu venituri mici. FMI spune că va căuta să se adapteze la nevoile specifice ale acestor ţări atunci când îşi va elabora politicile macroeconomice şi reformele structurale pentru a le ajuta să iasă din criză.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG