Linkuri accesibilitate

05.10.99 - Avocatul poporului pledează pentru un pact mini-Marshall


Ombudsmenii moldoveni la o întîlnire cu o delegație americană
Ombudsmenii moldoveni la o întîlnire cu o delegație americană
5 octombrie 1999

Avocatul poporului pledează pentru un pact mini-Marshall


Dan Ionescu: Greutăţile materiale în care se zbate cea mai mare parte a populaţiei echivaleaza, de fapt, cu o grava incalcare a drepturilor economice şi sociale ale omului. La aceasta concluzie a ajuns avocatul poporului de la Chişinău, o funcţie cunoascută în Apus sub denumirea de ombudsman. Mai multe de la Andrei Porubin:

Situaţia respectării drepturilor omului in republica Moldova este asemanatoare cu cea despre care Montesquieu spunea ca e „un regim făcut pentru vite de povară nu pentru oameni”, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, avocatul parlamentar, doctor in drept internaţional, Constantin Lazăr. Pornind de la necesitatea separatiei puterilor în stat, a armonizării relaţiilor dintre ele, cerinte fară de care este imposibila respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, Constatin Lazăr a opinat că neclarităţile din cadrul politicii legislative, executive şi judecătoreşti din republica Moldova, creaza în mediul populaţiei un sentiment de nesiguranta pentru prezent şi viitor.

Incercările de a suprima o putere de catre o altă putere, susţine Lazăr, afecteaza în mod direct drepturile cetăţenilor garantate de Constituţie: „Atit legislativul cît si executivul, puterea judecătorească zi de zi examineaza diverse probleme care ating intr-o măsura drepturile şi libertăţile omului. Dar aceasta atingere partială, nu rezolvă problema gravă a încălcării masive a drepturilor omului în care se află astazi Republica Moldova. Deci, după cum am spus, drepturile sociale şi economice sunt în mare decădere. De aceea trebuie întreprinse şi măsuri adecvate, mari, largi, de comun acord între Parlament, Executiv, în realizarea, rezolvarea acestor probleme. Si daca, de fiecare dată, vom incerca sa rezolvăm problema, fie cu învăţătorii, fie cu medicii, fie cu pensionarii, de fiecare dată vom avea probleme că cineva rămîne in afara atenţiei executivului. De aceea trebuie un program general prin care să se rezolve problema cit de cit a întregii societăţi referitor la respectarea drepturilor şi libertăţilor omului. Si sa se elimine acel factor de abuz grav. In orice societate se încalcă drepturile omului, dar nu grav, masiv cum se întîmplă astazi în Republica Moldova.”

Cel mai des, spune avocatul parlamentar Constantin Lazăr, în republica Moldova sunt încălcate drepturile bătrînilor, ale copiilor şi tinerilor, drepturile persoanelor cu handicap, dreptul la existenţă în general. In plus, reţinerile cu 2 - 6 sau chiar 8 lunia le salariilor, reprezinta o încălcare a drepturilor funcţionarilor publici. Aceasta, afirmă Lazăr, e cu atît mai grav cu cît, prin semnarea Declaratiei universale a drepturilor omului şi pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, statul s-a angajat sa asigure un nivel de trai decent tuturor categoriilor de cetăţeni. Să le asigure hrană, locuinţă, imbrăcăminte şi servicii comunale. In realitate, a exemplificat avocatul parlamentar, in prezent, peste 700 de mii de pensionari din Moldova duc o viata extrem de anevoioasa. Pensiile de 60-80 de lei, acoperă doar 5 - 10 procente din bugetul minim de consum.

Daca statul nu are de unde achita salariile şi pensiile curente, de unde vor fi luate mijloace pentru a stinge datoriile din anul trecut, care depăşesc, in total aproape 1 miliard de lei ? - se întreabă Constantin Lazăr, care sustine: „Cînd s-a incercat în anii 92 -94 să se afirma ca în Republica Moldova se construieşte un socialism cu faţă umană asta a fost incorect şi în prezent trebuie să recunoaştem că avem un capitalism sălbatic, dur, după metoda statelor în curs de dezvoltare care au ieşit de sub dominaţia colonială.”

In opinia avocatului Constantin Lazăr, unul din factorii principali care contribuie la încălcarea drepturilor omului în Moldova, rezidă în nerespectarea principiului dezvoltării. Pină în prezent în republica nu există un program de dezvoltare al ţării pentru viitorii ani. Astazi, mai spune Lazăr, nimeni aproape nu poate spune ce ne aşteaptă peste o zi, o sapătămina, sau peste cîţiva ani. Care va fi bugetul pentru anul viitor ? Cind va fi făcută ordine în economie ? Cînd, Republica Moldova va avea o politica clară pe arena internaţională ? „Numai un plan mini-Marshall care va avea în fruntea tuturor garantarea şi respectarea drepturilor omului, va asigura iesirea din greutăţi a Republicii Moldova. Cit timp nu va exista un asemenea plan, guvernele se vor schimba la jumatate de an, şi nu vom avea o ţara prosperă.”

In opinia lui Constantin Lazăr, pe linga articole, modificarea Constituţiei ar trebui începută de la articolul unu, prin introducerea sintagmei „stat social”, care ar obliga autorităţile să asigure un nivel de trai decent cetăţenilor săi.
XS
SM
MD
LG