Linkuri accesibilitate

O nouă etapă diplomatică menită să rezolve amenințarea nucleară iraniană


Negociatorul șef iranian în problemele nucleare, Said Jalili

Intîlnirea bilaterală americano-iraniană la Geneva.

O noua etapa diplomatica menita sa rezolve amenintarea nucleara iraniana. La intentiile americane se va referi corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Oficialitati americane au lasat sa se inteleaga ca vor avea – lucru foarte rar in anii din urma – o intilnire directa cu diplomati iranieni, pe fondul reuniunii multilaterale, care are loc la Geneva. Ideea Washingtonului este ca pe durata intilnirii directe sa reitereze si sa discute chestiunile pe care delegatia americana are de gind sa le ridice si la reuniune.

Presedintele Obama a spus inca din campanie ca are de gind sa stea de vorba fara preconditii cu tari considerate ostile. Pina acum insa iranienii nu au dat curs acestei oferte. Reuniunea de astazi are drept obiectiv sa convinga Teheranul sa renunte la ambitiile sale nucleare si sa se reintegreze in comunitatea internationala. Dar autoritatile americane sint sceptice ca Teheranul va ceda, in special intr-o prima faza.

Cu toate acestea, convorbirile americano-iraniene preconizate ar putea fi cele mai ample de cind cele doua tari au rupt relatiile diplomatice, cu 30 de ani in urma. Seful negociatorilor americani, ambasadorul Nicholas Burns este diplomat de cariera si a participat la convorbiri similare celor de acum, de la Geneva, in ultima perioada a administratiei Bush. Partea Americana are intentia sa dea dovada de deschidere, doar ca se asteapta la rezultate nu la un dialog steril si interminabil. Negociatorul sef iranian, Saeed Jalili doreste ca agenda sa treaca peste chestiunea nucleara si sa abordeze variate alte teme intre care situatia din Afganistan si reformarea ONU.

In timp ce Statele Unite vor sa discute in mod specific despre amenintarea nucleara, iranienii si-ar dori sa testeze cooperarea cu America in legatura cu o serie intreaga de alte chestiuni. Statele Unite considera ca instalatia nucleara iraniana de la Qom, despre care s-a aflat public doar recent este de natura sa ingreuneze misiunea Teheranului la negocieri pentru ca Agentia ONU pentru Energie Atomica a acuzat de-acum Iranul ca nu ar fi informat adecvat cu privire la instalatia respectiva. Statele Unite doresc ca agentia sa primeasca acces la instalatiile nou descoperite in interval de citeva saptamini. Celelalte tari reprezentate la convorbirile de la Geneva sint Marea Britanie, Franta, Rusia, Germania si China.
XS
SM
MD
LG