Linkuri accesibilitate

O inimă sănătoasă, într-un corp sănătos


O campanie de prevenire și detecție a bolilor cardio-vasculare.

Majoritatea persoanelor în etate suferă de boli caridiace, tumori maligne şi de boli de stomac. Pentru prevenirea maladiilor cardiovasculare, experţii în domeniu au lansat, săptămîna trecută, o campanie intitulată - „O inimă sănătoasă, într-un corp sănătos”. Potrivit statisticilor, în Republica Moldova, în jur de 400 de mii de persoane suferă de boli cardiace, printre acestea şi mulţi tineri. Din cele aproape 24 de mii de decese anual, mai mult de jumătate sunt cauzate de bolile cardiovasculare. A aflat mai multe despre situaţia maladiilor cardiovasculare în R.Moldova, colega noastră, Valeria Viţu.

Pe Ion Cotun, în vârstă de 59 de ani din satul Malcoci l-am găsit în timp ce era supus unui control medical în cabinetul de ecografie. Rezultatele par a fi destul de bune, o spune chiar medicul Nicolae Ciobanu, şeful secţiei diagnostic al Institutului de cardiologie: „Pacientul a fost investigat un an în urmă şi la moment avem o dinamică pozitivă. S-au micşorat puţin cavităţile cordului, funcţia de pompă a devenit mai bună. În fond, e mai bine.”

Am aflat că mulţi pacienţi au ajuns la Institutul de cardiologie din cauza grijilor cotidiene. „Eu pur şi simplu sunt aşa o persoană că iau totul aproape de inimă. Alţii sunt indiferenţi. Eu când îmi văd copilul meu că se trezeşte dimineaţa şi vine seara şi dacă au doar de o pâine, pentru mine este foarte dureros. Eu le sun seara şi îi întreb dacă au ce mânca sau nu. Eu mâ gândesc cum aceşti copiii vor trăi mai departe. Am fost obinuiţi să lucrăm, să avem salarii la timp.dacă erai în concediu medical, aveai parte de bani dar acum nimic. Trebuie în toată ziua mâncare, îmbrăcăminte.De când au avut loc schimbările politice, nu avem de lucru. ”

În ultimii ani, spune Nicolae Ciobanu, se observă totuşi o tendinţă de întinerire a bolilor cardiovasculare, ceea ce trezeşte îngrijorarea medicilor: „Avem pacienţi tineri şi chiar foarte tineri, începând cu adolescenţa 16-17 ani şi 30 de ani, infarctele de miocard au devenit nu o raritate la cei tineri, ceea ce înainte era ceva ieşit din comun”.

Chiar dacă în R. Moldova, bolile cardiovasculare sunt cele mai frecvente, nu există un program de prevenire a acestor maladii, ne spune Eleonora Vatamanu, specialist principal în cardiologie la Ministerul Sănătăţii: „Moldova în acest sens face foarte puţin. Prin programele de profilaxie ar putea fi prevenite 80 la sută din toate cazurile de deces. Sunt nişte programe de prevenire a unor factori de risc cum ar fi fumatul, însă acesta este insuficient pentru a obţine rezultatele la care noi ar trebui să tindem.”

Pentru a fi sănătos şi a avea o inimă puternică, trebuie să te afle în mişcare cât mai mult timp, cam asta le-ar recomanda specialiştii oamenilor de rând. Din nou, Eleonora Vătămanu: „În acest an se vorbeşte tot mai mult despre importanţa exerciţiilor fizice în general în combaterea bolilor cardiovasculare şi în special în timpul serviciului. 30 de minute de exerciţii efectuate pe parcursul zilei ar putea reduce valoarea factorilor de risc.”

În R. Moldova dar şi în alte ţări în curs de dezvoltare, numărul persoanelor care decedează din cauza unor probleme cardiovasculare este aproape de două ori mai mare decât în ţările cu economie avansată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG