Linkuri accesibilitate

Rezoluţie APCE cerînd Rusiei să permită accesul monitorilor UE în Abhazia şi Osetia de sud


Strasbourg
Strasbourg
Comitetul de monitiorizare al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei deplange faptul ca la un an de la razboiul din Georgia s-au inregistrat progrese modeste in ceea ce priveste diminuarea consecintelor negative pe care acest razboi le are asupra populatiei din zona.

Potrivit unei rezolutii adoptate aseara de Adunarea Parlamentara daca Georgia s-a conformat celor mai multe dintre cerintele Consiliului Europei, Rusia nu a pus aproape nici una in aplicare.

Spre deosebire de anul trecut, tonul Consiliului Europei este de aceasta data mai aspru. Nu se mai merge exclusiv pe varianta comunicarii si dialogului pentru ca, a spus raportorul Luc Van den Brande, Consiliul Europei nu poate astepta la nesfarsit ca Rusia sa se tina de cuvant.

Rusia pretinde ca nu s-ar fi conformat cerintelor organizatiilor international din cauza divergentelor de opinii in privinta statutului Osetiei de Sud si Abhaziei.

Rezolutia cere de urgenta autoritatilor ruse ca pana la sfarsitul anului sa permita acces nerestrictionat monitorilor Uniunii Europene in ambele republici separatiste, sa ofere civililor georgieni libertatea de a trece granita si sa recunoasca dreptul persoanelor dislocate de a reveni acasa.

Nu in ultimul rand se cere Tribunalului Penal International sa deschida anchete pentru investigarea posibilelor crime de razboi sau crime impotriva umanitatii.

Un alt motiv de serioasa ingrijorare: presiunea crescanda asupra populatiei de a accepta pasapoarte sud-osetiene sau abhaziene.

Exista si o nota palida de optimism in acest raport in legatura cu eforturile facute de autoritatile rusesti de a oferi ajutor umanitar in Abhazia si Osetia de Sud. De altfel acest paragraf din raport a fost cel pe care au insistat deputatii rusi.

Sa mai spunem ca din cauza nerespectarii rezolutiilor privind razboiul din Georgia delegatia rusa risca sa fie suspendata. O astfel de solicitare a fost formultata de 72 de membrii ai APCE si maine va fi supusa votului plenului.

XS
SM
MD
LG